IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ атакува в Конституционния съд текстове от Изборния кодекс

Жалбата е срещу машинното гласуване, избора на ЦИК и мажоритарния вот

12:32 | 05.05.21 г. 21
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ внесе искане за обявяване за противоконституционни на текстове от Изборния кодекс. Това съобщи председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на брифинг в парламента, предава БТА.

По думите й това е Изборен кодекс, приет за една нощ, без обществено обсъждане, без да се спазят принципите на правовата държава и да се търси мнението на всички засегнати от промените обществени организации или лица.

От политическата сила атакуват разпоредбите за машинното гласуване и избора на нова Централна избирателна комисия, както и текста, според който пропорционалната изборна система ще се прилага до следващите редовни парламентарни избори. Атанасова коментира, че мнозинството е приело следващите редовни парламентарни избори да не е ясно по каква система се провеждат. 

Тя отбеляза, че в рамките на седмица ГЕРБ внася второ искане в Конституционния съд за обявяване за противоконституционни на текстове от приети от Народното събрание закони.

Приетият Изборен кодекс застрашава свободното право на българските граждани да избират, посочи Атанасова.

„Никой не поставя дневния ред на обществото за разглеждане в пленарна зала, а всички партии от т.нар. промяна са тук с една-единствена цел - да сглобят някакъв Изборен кодекс с много противоречащи си една на друга норми, така че да обслужат собствения си партиен интерес, без никой да си дава сметка за последствията и колко и как ще затрудни българските граждани при гласуване“, коментира Десислава Атанасова.

Тя обясни, че мотивите срещу текстовете са изложени на цели 17 страници.

„Българите бяха лишени от правото на глас“, заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Радослав Чолаков, като визира разпорежданията в Изборния кодекс за задължително машинно гласуване. Той посочи, че вярва в членовете на секционните комисии, излъчени от всички партии и тайния вот с хартиената бюлетина, а не на софтуера при машинното гласуване.

„Може да се обзаложа, че служебното правителство ще смени и "Информационно обслужване". Предстои да видим в следващите седмици“, прогнозира Чолаков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Това беше преди 30 г май :) ама за тях не споря, устава им не съм чел. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
хаха, когато си предубеден, няма какво да направя. :))апропо КС беше обявил дпс за законна партия, въпреки ясното определение в устава им, че са етническа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 0 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Пак не прави примерите равни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
:)) даже проверих... гласуването още е задължително... вярно, няма санкция или наказание ако не гласуваш... но е задължително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Не знам дали разсъждавам като тях :) просто търся логика. И добре няма те убвждаам повече, ще видим какво ще реши КС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 2 години
разсъждаваш като тях, даже ползваш същите думи :)) за това ти казвам че им ползваш опорките :) .. но сега се сетих... гласуването е задължително.. следователно вече е задължение.. и няма разлика.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
И без да искам да продължавам спора, но отвори някой учебник по обща теория на правото и виж разликата между права (каквото е правото на глас) и задължението (каквото е задължението да плащаш данъци върху реалния си доход). Може даже и в уикипедия да погледнеш. И надявам се ще разбереш, че няма как да сравняваш нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Не ти давам опорки. Просто разсъждавам. И няма се съглася, че е едно и също, както казах КС ще го реши.И пак не герб са забранявали одит ЦИК не разреши. Герб дори и с Патриотите не контролираха ЦИК. И мисля, че кой да одитира машините беше решено от ЦИК с почти пълно мнозинство. Ще се разровя да намеря решението.Аз също съм длъжен да сертифицирам част от оборудването си ежегодно. От държавната агенция по метрология и технически надзор или частна лицензирана компания. През годините съм ползвал различни и от опит мога да кажа, че държавната е много по професионална и строга..Пак ти казвам контролиран и купен вот с машина не можеш да го решиш. Още повече, всяка, абсолютно всяка партия купува гласове. Даже и ДБ но това не влияе значимо на резултата. Невъзможено е да се купят повече от 40-50 000 макс 80 000 гласа общо. Не от дадена партия. За конрилирания е същата работа и той работи главно в Турция. Това не влияе съществени на резултата и никога не е. Специално сега купуват даже не толкова самите партии, а отделни кандидати заради преференциите. И пак не ме разбирай грешно аз съм твърдо против купуването и трябва да се търси начин за борба с него. Но това не е начина. Даже. ей сега се сещам за супер евтин вариант как машинното гласуване даже може да направи купуването или по точно конрилирането на купения вот още по лесно и ефективно. Но пак съм са това да го има.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 0
khao
преди 2 години
едно и също е... говориме за метода на плащане и гласуване... нищо общо с права и задължения.и защо ми пускаш гербавите опорки :))) защо гласуваха толкова малко има причини... една от тях е заради контролирания вот... друга е защото едни партии агитираха да не се гласува... трета причина е че мутрите НЕ позволиха независим одит и т.н.т. ... и т.н.т.Ние (в сегашната ми фирма и в предишните) всяка година... повтарям всяка година правим секюрити одит от външна независима фирма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 2
georgi_shum
преди 2 години
Не са сравними плащането на данък е задължение, избора е право. Но няма нужда да спорим за това КС ще каже скоро.Аз пак казвам не съм против машинното гласуване. Даже в един момент и аз ще гласувам така. Но ограничаване правото на избор е недопустимо според мен.Пак *** пример. Майка ми макар и вече на възраст ползва свободно всякакви мобилни устройства - таблети, смартфон, лаптоп. Но не вижда добре поради проблем с очите сериозен. И за да чете трябва екрана да и е на 10-15 см от очите. Сега това гласуване с машина което се прави пред всички ще я притесни щото ще трябва да заляга над машината за да види къде какво да натиснете. И понеже е стеснителна натура това вече я притеснява как ще гласува. И вече може казала, че ще си подава заявление да гладува с бюлетина. Което пак е допълнителня преграда пред правото. Отделно на току що миналите години избори при над 80 % покритие на секциите на около 90 % от избирателите с машини, едва под 30% от хората избраха да гласуват с тях? По какво логика ги задължаваме сега да гласуват само с тях?Ако някой е решил да си продаде гласа машината с нищо няма му попречи...Нужно ли е да ти казвам как може да докажеш, че си гласувал за този, за който са ти платили?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още