IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ганев: Влизането в ERM II е одобрение за интеграцията ни в еврозоната

Приемането на България в механизма ще даде повече оптимизъм на българския бизнес, прогнозира икономистът от Центъра за либерални стратегии

22:00 | 14.07.20 г. 2
Георги Ганев: Влизането в ERM II е одобрение за интеграцията ни в еврозоната

Икономистът прогнозира, че в дългосрочен план българският бизнес ще види предимството от по-ниските лихви. „Но в сегашната ситуация на глобално ниски лихви най-вероятно ефектът няма да е особено голям", смята той.

Георги Ганев коментира, че приемането на България в ERM II е голяма стъпка по пътя към интеграцията на страната в сърцевината на икономиката на Европа.

"Със сигурност това събитие увенчава многогодишни усилия. Единствената забележка, която може да се отправи, е защо трябваше толкова дълго да се чака. През 2007 г. прозорецът беше широко отворен и тогава България не се възползва", припомни той.

По думите му влизането в ERM II води до промяна само в страни, в които валутният курс е плаващ и този механизъм ограничава колебанието. "Замисълът на този критерий за членство в еврозоната е създаден за страни с плаващ валутен курс, а не за страни с фиксиран валутен курс. Изискването е в рамките на поне две години страната да демонстрира, че избраният паритетен курс не подлежи на напрежение нагоре или надолу", посочи икономистът, който е категоричен, че за България това не е от значение.

Според него влизането в ERM II е по-висока бариера от последващо евентуално влизане в еврозната.

"Една страна може да влезе в еврозоната, ако квалифицирано мнозинство от страните членки на еврозоната са съгласни. Но в ERM II се влиза с пълно единодушие. В петък ни беше съобщено, че нито една страна от еврозоната няма против България да направи сериозна крачка към приемането на еврото", каза Георги Ганев. Това той определи като важно политическо съобщение, защото означава, че ще се гледа по-благосклонно на страната.

Икономистът анализира и числовите критерии. "Според тях трябва да има овладян бюджетен дефицит до 3% от БВП и да има овладян държавен дълг до 60%. През последните години България показа, че владее тези стъпки. Но България не стои добре по критерия за инфлацията", предупреди Георги Ганев.

Икономистът потвърди, че на страната ни й предстои да направи реформите в правораздавателната система.

Какво следва след влизането на България в ERM II и за какво ще се използват трите години за престой в т.нар. чакалня на еврозоната? Кои банкови закони ще се променят! Къде са предизвикателствата за България, която трябва да премине пътя към еврозоната? Какво влияние ще окаже коронавирусът на икономическия живот?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на "Светът е бизнес" вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Блумбърговите , айде по-сериозно бе , стига приспивни песни за деца идиотччета ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
ing5rov
преди 3 години
Telegraph: България в Еврозоната?! Това е несериозно. Предстои катастрофа.Сериозно? България? Това е една от най-бедните и най-корумпираните страни в Европа. В интерес на истината, това е Гърция на стероиди, пише британското издание Telegraph по повод приемането на страната ни в чакалнята на еврозоната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още