IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Газопреносните дружества надуват цената на синьото гориво

Цената на парното скача заради натрупаните повишения на цената на газа, поясни председателят на енергийния регуратор

13:06 | 02.07.11 г.
Газопреносните дружества надуват цената на синьото гориво

Таксите за пренос на природен газ на газопреносните дружества влияят сериозно върху формирането на цената на синьото гориво за крайния потребител. Това обясни в предаването „Седмицата” по Дарик радио председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

„България сега строи газоразпределителна мрежа и трябва да се плати нейната цена. Когато мрежата се развие и амортизира, когато се добавят повече потребители – мрежата ще добавя по-малко стойност към крайната цена”, поясни Семерджиев.

„Цените са според мен нормални за цялата верига, но са високи за потребителите. Затова много трудно се включват нови потребители в мрежата”, заключи Семерджиев.

Националният добив на природен газ се ползва като коректор на цената на едро, обясни Ангел Семерджиев. Така че, за да конкурират газоразпределителните дружества алтернативните форми на отопление, те намаляват цените за сметка на възвращаемостта на инвестициите в преносната мрежа. 

Някои от тях продават и под определените от енергийния регулатор пределни цени. Те няма как да си позволят да продават газ ако не са конкурентоспособни на алтернативните горива, посочи Семерджиев.

Председателят на енергийния регулатор добави, че спад в цената на природния газ в България няма как да има, защото ние купуваме суровината по дългосрочни договори. Те не отчитат конюнктурни изменения. „В Европа паднаха цените по краткосрочните договори заради намалението на доставките по време на кризата”, обясни Семерджиев.

Председателят на ДКЕВР каза, че се е наложило повишаване на цената на парното заради скока в цената на газа. „С новото увеличение на цената на газа се натрупа повече от 9 процента увеличение на цената на горивото за топлофикациите, което чувствително ще изяде приходите им и затова се направи корекцията”, коментира той.

За цената на електроенергията в България Ангел Семерджиев каза, че е сред най-ниските в Европа, но като абсолютна стойност. При сравнение с доходите и покупателната способност на хората обаче тя е висока.

Председателят на енергийния регулатор обаче каза, че не смята, че българите плащат скъп ток. „Аз не съм правил такива анализи – може да се направи оценка спрямо данъците, спрямо алтернативите. Трябва да се направи такъв анализ, за да можем да кажем къде сме в Европа”, поясни той.

Семерджиев допълни, че очаква спад в цената на електроенергията, тъй като новата законова регламентация е много по-гъвкава. „Цената на електроенергията се определя на база минали периоди и сегашната цена е базирана на старата регламентация. Новото законодателство е много по-гъвкаво и намалението в цената на енергията от фотоволтаиците и другите намаления ще се отразят в бъдещ период”, обясни Семерджиев.

Той смята още, че ако АЕЦ „Белене” бъде построена и се сключат дългосрочни договори за изкупуване на произведената енергия, токът за крайните потребители ще поскъпне.

„Цената на тока се определя от микса енергия, която се изкупува. Това дава напрежение върху цената. Ако има дългосрочни договори за изкупуване на енергията от АЕЦ „Белене” и се добавят мощностите на централата в енергийния микс цената на тока вероятно ще се вдигне”, коментира Семерджиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още