IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Българите искат промяна, но не и предсрочни избори

Близо 60% от анкетираните са против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки по време на извънредната обстановка

13:28 | 30.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Българите продължават да не харесват властта си и да искат промяна, но не държат на предсрочни избори. Обществото ни обаче успява да разграничи отговорността на правителството за общото развитие на страната и реакцията му в ситуацията с коронавируса. Това са изводите от анкета на "Галъп интернешънъл", направена с 800 души между 22 и 24 юли, която констатира, че все още преобладават положителните оценки. 

Протестите като цяло се подкрепят, макар да няма увереност, че ще успеят. Видимо не се подкрепя обаче въвеждане на нови твърди ограничителни мерки по повод коронавируса. Съществени дялове от обществото вече са с намалели доходи заради извънредните мерки и само съживяване на икономическия живот може да удържи негативните тенденции в това отношение.

55% приемат, че правителството се справя добре или много добре със ситуацията с короновируса, но други 43% са на обратното мнение. Преди месеци тази оценка беше много по-добра, макар и сега да не е лоша. Явно, противоречивите развития с коронавируса от началото на лятото насам оказват своето влияние върху общественото мнение.

Въпреки по-тревожните статистики обаче, и днес мнозинство от 59% са против въвеждане отново на твърди ограничителни мерки. 39% обаче казват, че биха приели. Този дял не е малък и свидетелства за известен нов ръст на тревогата, което личи и в продължаващата низходяща тенденция на убеждението, че животът ще се нормализира до края на годината.

Социолозите отбелязват, че само в рамките на два месеца делът на оптимистите спадна от 61% в началото на юни, през 40% в края на юни, до 32% сега.

От анкетата се разбира, че 44% твърдят, че доходите им вече са намалели заради коронавируса, 9% - че са загубили работно място, а 8% обявяват, че загубата на работа предстои.

Влошеното финансово състояние заради коронакризата е принудило 6% са спрат да плащат кредити, а 2% - лизинги. Няма съществена промяна в тези дялове спрямо предишните вълни на изследване, което може би значи, че „отварянето“ на икономиката е дошло сравнително навреме, за да спре допълнително задълбочаване на негативните икономически тенденции, коментират от „Галъп“.

Близо 60% от анкетираните продължават да подкрепят протестите в страната, а 34% не ги подкрепят. Тези данни отразяват обичайното в България отношение към властта, но и подсказват, че протестният потенциал е висок и остава чувствителен.

От друга страна, 58% смятат, че протестите няма да изпълнят нито една от целите си, а 25% смятат, че ще изпълнят и двете цели – оставка на премиера и на главния прокурор. 6% настояват само за оставка на правителството. Най-малък е делът на хората, които очакват само главният прокурор да се раздели с поста си – 3%.

Появилата се идея за оставка на Руен Радев също не звучи реалистично за мнозинството – 63% не я споделят, а 29% са на обратното мнение. Останалите се колебаят.

Социологическото проучване показва, че 54% не искат предсрочни избори, като 42% са на противоположното мнение. Остава в сила констатацията и от предишни изследвания в тежки политически ситуации – обществото очевидно иска промяна, но конкретната перспектива за предсрочни избори по-скоро отблъсква. Това вероятно се дължи и на близостта на редовните избори, и на летния период, и на усещането за липса на нова, отчетлива, алтернатива.

Социолозите са проверили с провокативни въпроси доколко в тази ситуация са се развили екстремни тези. Например, 36% приемат ДПС дори да бъде забранена. Делът не е малък и буди размисъл. Все пак мнозинство от 52% смята обратното.

Що се отнася до текущата власт като цяло обаче, общественото раздразнение явно е видимо по-високо. Затова и 62% се съгласяват сегашните управляващи да бъдат съдени. Данните не са прецедент, но властта трябва да ги има предвид и да й светне червена лампа за нивата на обществено търпение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още