IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: 48% от българите не биха се ваксинирали срещу Covid-19

Новите мерки по-скоро се одобряват, като най-много анкетирани очакват коронавирусната пандемия да продължи повече от една година, отчитат социолозите

18:12 | 30.11.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Изображение: Галъп интернешънъл</em></p>

Изображение: Галъп интернешънъл

Новите мерки срещу коронавируса по-скоро се приемат добре и може би ще подействат за намаляване на страховете. Обществото обаче продължава да изглежда объркано. Не е малка популярността и на алтернативните прочити на ситуацията. Неяснотата за перспективата води и до сериозни дялове на свидетелства за психични проблеми и травми. Не е ясна и картината на настроенията по отношение на ваксините. Но ако се имат предвид обичайните невисоки нива на ваксиниране в България – едва няколко процента, то сега сега измерените над две пети готовност, са всъщност сериозен дял.

Това са някои от изводите след анкета на Галъп Интернешънъл с 800 телефонни интервюта, направени в периода 27-29 ноември. Тези сондажи очертават важните хипотези в динамично променящия се процес. Нововъведените мерки срещу коронавируса в България се ползват по-скоро с подкрепа, коментират социолозите. Те отчитат, че мнозинството в тяхна полза не е голямо, но все пак е налице - 56% ги подкрепят, 42% - не, а има и малко колебаещи се. Вероятно, роля играят и немалките страхове заради тревожната официална статистика.

Очевидно мерките са в състояние да донесат известно успокояване. От гледна точка на общественото мнение мерките явно идват навреме, защото обществото в последните месеци като че ли и самостоятелно достигна до идеята за нови по-строги мерки.

От Галъп напомнят, че през лятото, например, мнозинство от над 60% беше против втвърдяването на мерките, въпреки нарастващите и тогава случаи. Към началото на ноември обаче мненията „за“ и „против“ втвърдяване на мерките вече бяха поделени равно. Без да има особено мнозинство в подкрепа на втвърдяване, това все пак показа, че сериозните числа при новозаразените, а и  примерите от чужбина, карат и българите да „свикват с мисълта“, че ново затягане е въпрос на време.

65% от запитаните се съгласяват, че кризата с Covid-19 на практика е объркала живота им. 34% не смятат така, а има и малко, които се затрудняват да определят. 21% от запитаните пък казват, че имат познати или близки, които в резултат на коронавирусната пандемия имат психически проблеми.

Тези дялове не са малки и свидетелстват ясно какви щети може да нанесе нагнетяването на допълнителна паника в такива моменти. Тя пък на свой ред произтича и от неяснотата кога да се очаква краят на кризата.

При директен въпрос за очакванията в тази посока, най-голямо натрупване (32%) е в опцията „повече от една година“. Надеждата на 25% е, че кризата ще отшуми до пролетта, 16% избират „до лятото“, 3% допускат завършекът да е през есента, а 9% – в края на 2021 г. Останалите признават, че не могат да определят. Това е сериозно отрезвяване спрямо началото на лятото, когато около 60% вярваха, че ще има нормализация до края на годината. С ръста на случаите по-късно през лятото, този дял спадна до около една трета още през юли.

Социолозите смятат, че оптимизмът през лятото се дължеше и на сезонни фактори, и на динамиката на разпространение на вируса, но и на сериозната гласност, която алтернативни разкази за ситуацията придобиха. И сега два равни половини (при известен дял колебаещи се) приемат или отхвърлят философията, олицетворена от доц. Мангъров.

От Галъп посочват, че дяловете на одобрение за алтернативната гледна точка никак не са малки. Те показват, ако не разделено, то поне сериозно объркано общество. Дяловете на одобрение на официалната гледна точка все пак надделяват. Във философията, символизирана от проф. Мутафчийски, все пак одобрението продължава да е малко по-добро – казано общо, пет към три, с известен дял колебаещи се.

Това вероятно се дължи и на факта, че, например, последните мерки бяха обявени изцяло от щаба, а не толкова от политици. По традиция, оценките за професионалистите са по-високи от оценките за политиците в кризата. На този фон, министърът на здравеопазването се ползва и с позитива, че е лекар, и се приема и като професионално лице.

Неизвестността прави така, че мненията да са разделени дори по въпроса за ваксините: на въпроса „Бихте ли се ваксинирали срещу Covid-19, когато има одобрена ваксина?“, „да“ казват 43%, но 48% казват „не“. Останалите се колебаят. Тук обаче не бива да се избързва с изводите. На фона на обичайно ваксиниращите се в България няколко процента, делът от 43% принципна готовност не е малък. В отговорите сигурно се отразява и социална желателност, но все пак повече от двама на всеки петима не е малка честота.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
с върва ... конопена , усукана на ръка с много плюнка .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
потурите с каиш ли запасваш или ползваш презрамки ... ?! чисто любопитство ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"На фона на обичайно ваксиниращите се в България няколко процента..."Е, и ... българинът може да мине и без идиотиите ви !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още