IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Стоев: Липсата на реформи свали България в класацията на СБ за бизнес средата

Необходима е политическа воля ситуацията да се промени, заяви икономистът

08:57 | 30.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Г. Стоев: Липсата на реформи свали България в класацията на СБ за бизнес средата

В България липсват реформи за подобряване на бизнес средата и затова страната ни се смъкна до 38-мо място в последната класация на Световната банка за правене на бизнес. Това заяви икономистът Георги Стоев пред телевизия Bulgaria On Air по повод разпространения вчера последен доклад на институцията - Doing Business за 2015 г., в който са оценени 189 икономики. България отстъпва с две позиции в класацията в сравнение с миналогодишния доклад.

“Конкурентните дестинации за инвестиции ни изпреварват, като се движат с по-бърза крачка към реформите“, изтъкна още една причина за спада Стоев.

Той даде и конкретен пример за бюрокрация: „Една от най-тежките процедури за бизнеса и гражданите е издаването на разрешително за строеж – по този показател страната ни е на 101-во място в долната половина на таблицата, по-близо до страни от третия свят“.

Георги Стоев допълни, че не е достатъчно да бъде свален данъкът върху печалбата, защото фирмите губят много време при процедурите за наемане на работници и регистрация на трудовите договори. Според него това е една от причините част от бизнеса да избира сивия сектор.

Икономистът обвини и местната власт, че облага бизнеса с различни такси, за да финансира с тях различни нужди. Затова и таксите за строеж в някои градове са неоправдано високи. „Въпросът е дали таксите ще бъдат разглеждани като данък занапред, или това ще се промени“, допълни експертът.

Той припомни, че досега са излизали различни доклади, в които се анализира как може да се намали административната тежест върху бизнеса. „Трябва да се почне оттам българските власти първо да се образоват и да има политическа воля ситуацията да се промени“, заяви още Стоев.

По повод ситуацията с КТБ икономистът заяви, че решението, което политиците ще вземат - дали „да изсипят парите на данъкоплатците“, или не, ще бъде сигнал за икономиката и инвеститорите. Бизнесът очаква и развитието на казуса с актуализацията на бюджета, припомни още той.

Вижте още новини в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:19 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още