IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Формално ще имаме правителство на малцинството, сочат хипотези на социолози

Много вероятно е в бъдещия кабинет голяма част от сегашните служебни министри да запазят местата си, очакват от новата независима аналитична мрежа SOPHIA

13:53 | 07.06.21 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

„Има такъв народ“ ще води пред ГЕРБ с вероятност 60:40 на парламентарните избори на 11 юли. Това прогнозират от новата независима аналитична мрежа SOPHIA, в която влизат Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Кънчо Стойчев, Първан Симеонов, Владимир Йончев, Мира Баджева, Явор Дачков.

Анализаторите уточняват, че представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика. Освен логиката, в политическия процес действат и поредица случайни или извънредни фактори, които могат да дадат влияние, коментират експертите.

Според тях няколко фактора изглеждат сигурни месец преди изборите: нарастващите скандали и разкрития са в ущърб на ГЕРБ, констатира се масово харесване на голяма част от служебното правителство, а декларираният от САЩ списък на българи в контекста на закона „Магнитски” е продължение на изказаната вече осъдителна (анти-ГЕРБ) позиция от американските сенатори, лидери на Републиканската и Демократическата партия.

Взети заедно, тези фактори едва ли ще доведат до срутване на ГЕРБ, но почти гарантират неговия спад, става ясно от заключенията. Следователно може да се каже, че ГЕРБ запазва средносрочните перспективи, но не разполага с краткосрочни. Разбира се, не е изключен и по-значим срив на ГЕРБ, но към момента все още няма отчетливи индикации за това, тъй като основните играчи на високо и средно ниво засега показват лоялност към Борисов. Ако това се промени, ще наблюдаваме процеси от принципно нов характер, посочват още в анализа.

Лявата коалиция

БСП - ще увеличи значимо, ще спадне значимо или ще повтори постижението си? Отговор на този въпрос могат да дадат няколко разнопосочни фактора: в полза на БСП е успокояването от пандемията, против нейния ръст са задълбочаващите се противоречия в партията и конфликтите при изготвянето на листите й, формално и ударно обявената „широка лява коалиция” и конкуренцията в лицето на новопоявилата се партия на Жан Виденов. Макар да е възможно тези фактори да се уравновесят, вероятността за ръст, стабилизация или спад изглеждат така: прогнозна стойност (увеличение, повторение, спад) - 40:40:20, прогнозират социолозите.

„Изправи се! Мутри вън“ ще влязат ли в парламента

След краткия живот на 45-то Народно събрание и при перспективата на нова серия улични протести влизането на „Изправи се! Мутри вън!” в парламента изглежда много вероятно. Прогнозна стойност - 80:20.

Ще влезе ли в парламента новото обединение на патриотите?

Въпреки маневрата с оттеглянето на действащите лидери на трите партии от новообявения формат на коалицията в оставащите дни до изборите ВМРО ще бъде подложена на същите ветрове, които духат и срещу ГЕРБ. Самите теми на обществения дебат не са изгодни за ВМРО. Това застрашава формацията да остане пак под ръба или едва-едва да го прескочи, в зависимост от нивото на участие на изборите, т.е. в зависимост колко висока е парламентарната бариера и активността във вота. Прогнозна стойност - 40:60 вероятност да влязат в парламента.

Партията на Васил Божков ще влезе ли в състава 46-ия парламент?

Хазартният бизнесмен получи удар от страна на правителството на САЩ и е обявен за „черна овца” практически от всички политически участници. Това не му дава големи шансове да постигне по-различен резултат от този на последните избори. Прогнозна стойност - 20:80 за влизане в парламента.

Ще увеличи ли постижението си Демократична България?

Христо Иванов не само запази централното си място в обществения дебат, но успя да се открои и в предишния кратък парламент, както и след него. Той също така възстанови главното за тази партия в досегашния й дневен ред: критиката към съдебната система. Това прави много вероятно той да увеличи електоралното си постижение. Прогнозна стойност: 80:20.

Какво правителство ще произведат тези избори, ако въобще това се случи?

Изглежда повече от очевидно, че този път Слави Трифонов няма да може да откаже съставяне на кабинет. Той едва ли ще е коалиционен и по-скоро няма да е в резултат на преговори, а на практика ще е нещо като протестна коалиция по модела на служебното правителство на президента Румен Радев. Това би означавало няколко неща: формално ще има правителство на малцинството; реално то ще е подкрепено и от протестърските партии, и от БСП, а може би и от ДПС; не е изключено дори от ГЕРБ. В този кабинет по мажоритарен начин (и без преговори) ще бъдат представени фигури, близки до Демократична България, БСП и всички т. нар. „протестъри”, прогнозират социолозите.

Те очакват голяма част от сегашните служебни министри да запазят местата си в бъдещото правителство. Те прогнозират, че в българския парламент ще се образува плаващо законодателно мнозинство.

Фигурата на министър-председателя може да не е много силна – така, както е в момента, и ще наблюдаваме силни, спорни и активни фигури на министри, а не толкова доминиращ с публичното си присъствие премиер, както бяхме свикнали досега.

Изглежда най-вероятно да се образува четириъгълник на властта: Радев-Трифонов-Иванов-Манолова, коментират социолозите. Вероятността да се случи това е 70:30, прогнозират те.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 3 rate down comment 2
Asdf1234
преди 2 години
Мисля, че и аз го мога. Аз пък съм Зависима Проаналитична, за Партийна Агенция ЗПЗПА. Чакам, някой да ми предложи да ми плаща. Щ ги плещя, каквито ги поиска, както ги усеща, както искат да му миришат, по какъвто нанчин иска да ми ги забъркам. Тюрлюгюведж или бъркани яйца.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
georgi_shum
преди 2 години
Баси, гледачка на боб да бяха викали, по правдоподни неща щеше да каже..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 2 години
само баба Ванга липсва в това сдружение(по обясними причини) и картинката щеше да е пълна. :) големи гадачи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
V.At.
преди 2 години
"представените вероятности са условни и не отразяват социологическо проучване на общественото мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логика."Това си е хвърляне на боб, както и да го погледнеш. Отговаря най-вече на политическите възгледи и съкровените душевни желания на описаната по-горе групичка.Не, че не е възможно, но няма никакво що годе научно основание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
IQ96
преди 2 години
КОЙ им плаща на тия?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още