IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд "Земеделие" започна изплащането на субсидии за пчелари

Заявления за плащане се приемат до 15 август в областните дирекции на фонда

13:40 | 24.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

ДФ „Земеделие“ започна изплащането на финансовата помощ по Националната програма по пчеларство (НПП) за прием 2021 г. Към момента са преведени 205 564 лв. на 80 кандидати. От началото на приема за плащания по програмата до момента са приети близо 200 заявления, съобщиха от фонда.

Пчеларите, изпълнили договорите си, могат да подават заявления за плащане до 15 август 2021 г. в областните дирекции на ДФ „Земеделие“.

Подадените заявления за плащане подлежат както на административни проверки, така и на проверки на място за изпълнението на дейностите по договора.

От ДФЗ припомнят, че кандидатите по Пчеларската програма трябва да са извършили одобрените им разходи в периода от 1 август на предходната финансова година (2020 г.) до 31 юли (2021 г.) на финансовата година, за която са кандидатствали.

За всяка от посочените в договора дейности от мерките на Националната програма по пчеларство може да бъде подадено отделно заявление за плащане. Важно изискване е кандидатът да има валидна регистрация като земеделски стопанин в регистъра на земеделските стопани на МЗХГ, да е подал актуална информация за пчелините и броя на пчелните семейства в регистъра на пчелините воден от БАБХ, да няма задължения към държавния бюджет, да не е осъждан.

Investor.bg припомня, че по Националната програма по пчеларство за 2021 г. са одобрени 1 952 кандидати за подпомагане, като заявената финансова помощ е над 8,052 млн. лева.

От ДФЗ потвърдиха, че продължава изплащането на субсидиите за хуманно отношение към животните. Фондът ще преведе още над 2 млн. лв. на 205 земеделски стопани, кандидатствали по мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от ПРСР 2014-2020 г.

Заедно с разплатените на 28 май средства, общият размер на плащанията по мярката достигна близо 5,8 млн. лв., които са изплатени на 581 земеделски стопани.

Целта на мярката е да осигури по-добър здравен статус на животните и да подобри хигиената при тяхното отглеждане. Заложените дейности трябва да гарантират по-качествени и по-безопасни храни от животински произход, опазване на околната среда, както и повишаване безопасността на труда на фермерите.

Субсидиите трябва да компенсират частично или изцяло земеделските стопани за направените от тях допълнителни разходи, свързани с отглеждането на едрите и дребни преживни животни.

Финансовата помощ на останалите одобрени кандидати ще се изплаща поетапно след приключване на всички проверки.

ДФ „Земеделие“ напомня на кандидатите по мярка 14, че обработката на подадените заявления се извършва децентрализирано. Стопаните могат да получат допълнителна информация в областните дирекции на фонда (Отдел РРА - РА). Плащанията по мярката продължават.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още