IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд на фондовете избира трети фонд мениджър за инвестиции в стартъпи

Обединение „Витоша Венчър Партнърс“ и Обединение „Фаърпат Венчър Фонд“ са кандидати да управляват публични средства от 35,6 млн. лева, с които ще финансират 76 фирми

17:47 | 23.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Отваряне на офертите във Фонд на фондовете. <em>Снимка: Фонд на фондовете</em></p>

Отваряне на офертите във Фонд на фондовете. Снимка: Фонд на фондовете

Двама са кандидатите, подали оферти по обществената поръчка на Фонда на фондовете за управление на 35,6 млн. лева за стартиращи компании.

Кандидатите са Обединение „Витоша Венчър Партнърс“ и Обединение „Фаърпат Венчър Фонд“, като се очаква те да бъдат допълнени с частен капитал от най-малко 10%, съобщават от Фонда.

Компаниите са подали в срок оферти по процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Изпълнение на финансов инструмент Фонд за ускоряване и начално финансиране II“, съобщиха от Фонд на фондовете. От държавното дружество обясниха, че той е подпомогнат със средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020, съфинансирана със средства от Европейския фонд за регионално развитие.

По своята същност инструментът представлява акселераторска програма, която предоставя дялово финансиране на стартиращи предприятия в най-ранен етап от тяхното развитие, в комбинация с портфейл, насочен към по-напреднали стартъпи. В рамките на програмата одобрените кандидати имат достъп до бизнес лидери, които споделят опита и контактите си и дават практически насоки за развитието на отделните проекти. На участниците, според нуждите, могат да се предоставят също обучителни, административни, счетоводни, правни и други дейности или услуги.

При избора на фонд мениджър най-важният критерий е опитът с осъществяване на инвестиции на ранен етап от развитието на компаниите. Това включва способността да се идентифицират добри бизнес идеи, да се оценят и да инвестират в тяхното бъдещо развитие, довеждайки ги до успешна пазарна реализация.

Съществен е и елементът по отношение на работата в екип и изграждането на организационна структура и системи за контрол, в съответствие с изискванията на регламентите за управление на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ).

Очаква се чрез избрания фонд мениджър да бъдат финансирани най-малко 76 предприятия, като инвестициите във всяко едно да са в диапазон от 30 хил. лева до 2 млн. лева.

Съставът на Обединение „Витоша Венчър Партнърс“ е: Марин Илиев Илиев, Марис Прии, Ерик Никълъс Пол Андерсън, Йоханес Пол Вайнбергер, Максим Гурвиц, Никола Милков Стоянов.

В Обединение „Фаърпат Венчър Фонд“ влизат: Бьорн Пирвиц, Явор Василев, Зорница Йорданова, Стивън Грег Кайл, Александър Алдев, Матю Бендер.

Предстои преглед и оценка на подадените оферти за участие в процедурата, въз основа на което ще бъде избран финансов мениджър, с което фондовете за ускоряване и начално финансиране с подкрепата на Фонд на фондовете ще станат три.

На пазара вече набират проектни предложения „Невек Мениджмънт“, който управлява общ ресурс от 53,4 млн. лева, и “Иновейшън Акселерейтър България“ АД с общ размер на средствата от 30,5 млн. лева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още