IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фискалният съвет дава малко по-песимистична прогноза за растежа от МФ

Геополитическите фактори силно ще окажат влияние върху развитието на българската икономика, заяви проф. Григорий Вазов

09:19 | 12.05.16 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фискалният съвет дава малко по-песимистична прогноза за растежа от МФ

Прогнозата на Фискалния съвет за очаквания икономически растеж на България е малко по-песимистична от тази на правителството. Това каза пред Bloomberg TV Bulgaria проф. Григорий Вазов, член на Фискалния съвет и ректор на Висшето училище по застраховане и финанси.

Ръстът на икономиката според експертите от Съвета ще е в диапазона между 1,5% и 2,1%, каза той.

За сравнение – финансовото министерство очаква през 2016 г. растеж на българската икономика от 2,1% в резултат на по-нисък нетен износ и спад на инвестициите, а до края на 2019 г. според прогнозата растежът плавно ще се ускори до 2,7%. От своя страна ЕБВР очаква ръст на българската икономика от по 2,5 на сто за тази и следващата година.

„Ние отчитаме и геополитическите фактори, които силно ще окажат влияние върху развитието на българската икономика. Отчитаме и намалената кредитна активност в резултат на стрес тестовете на банките, които се въздържат от активна намеса в инвестиционните процеси“, заяви финансистът.

Той изтъкна още спад на потреблението и спад на публичните капиталови разходи, както и понижението при частните инвестиции. 

Като фактор за ръста на инвестициите той посочи добрата съдебна система, спокойната политическа обстановка, липсата на корупция и публичните инвестиции, като всичко това по думите му може да се отрази положително и на частните инвестиции и 60 – 70 млрд. лв. под формата на депозити да излязат на пазара.

По отношение на конвергентната програма, макроикономическата прогноза и средносрочната бюджетна прогноза ние сме по-песимистични от правителството, обобщи Григорий Вазов.

„Бизнесът трябва да спре да говори колко е лошо образованието. Има кадри. Факт е, че бизнесът винаги изпреварва образованието. Не може да не си инвестирал нито един лев в това образование и да искаш продукт, който да те устройва“, коментира още той.

Четете още икономически новини в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Проф.Боян Дуранкев ''Трябва план за догонващо развитие'' - http://***.duma.bg/node/123318
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
В книгата Световната икономическа криза и България проф.Иван Ангелов добре е обяснил за държавната намеса и за управлението на ''бизнес кризите'' на капитализма но държавната намеса както и търг.споразумение(ТТIP) без осъзнаване на системната криза ще отложи проблемите, задълбочи ще станат необратими и затова трябва нова ''система'' Според Кейнс при растеж трябва увеличение на данъците и лихвите а при рецесия намаление на данъци,лихви и държ.политики за увеличение на иконом.активност и съвкупното търсене за да се намалят ''бизнес кризите'' на капитализма но това е вярно донякъде За класическите икономисти като Адам Смит или Дейвид Рикардо е невъзможно да се разбира функционирането на икономиката без политика или на политиката без икономика тоест само невеж може да твърди ,че ''невидимата ръка'' ще регулира всичко ,и съм обяснил - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 7 години
Проф.Боян Дуранкев го каза ясно ''при 3% ръст на БВП след 68год. ще сме на средното ниво което има сега ЕС ако те стоят на едно място'' - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1741713762773517
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Атанасио
преди 7 години
Дразня се когато чета становища на професори които занимават народа с глупости и констатират елементарни неща за студенти 1 курс вместо да дават стратегии как растежа да стане 5-6% и да обсъждат по-важни неща като системната криза и писах под статията (коментар 1,2) - http://***.investor.bg/evropa/334/a/germanskata-sredna-klasa-se-topi-216690/#comment-newest,и отворено писмо им писах - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1759863650958528
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още