IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовото министерство е твърдо против намалението на ставките по ДДС

За да бъде компенсирана дупката в хазната трябва да бъде повишена общата ставка или да се вдигне корпоративния данък, изчислява Владислав Горанов

13:36 | 20.05.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Министерството на финансите е твърдо против намалението на ДДС. Това става ясно от писмено становище на институцията до Народното събрание, подписана от министър Владислав Горанов. Припомняме, че в деловодството на парламента вече са внесени 6 законопроекта по темата, които обхващат ресторантите, доставките, свързани със заведенията за хранене, туристическия сектор, книгите, фитнес залите, детските храни и медицински изделия, както и памперсите. 

Днес ресорната комисия ще разгледа предложенията. Вече писахме, че председателят ѝ Менда Стоянова също е против въвеждането на диференцирани ставки.

Според изчисленията на финансовото министерство загубата за хазната от внесените предложения възлиза на 1,763 млрд. лв. (16,57% от планираните за тази година 10,640 млрд. лв. приходи от ДДС) и за да бъдат компенсирани те общата ставка трябва да се повиши от 20% на 24%. Другият вариант, който предлагат от МФ, е да бъде повишен данъкът върху печалбата до 17-18%.

От сметките на финансовия министър става ясно още, че най-голяма ще е загубата от свалянето на ставката за лекарствата и основните храни – около 1,5 млрд. лв.

От предложението ДДС за книги, учебници и учебни помагала в хартиено издание да бъде намален от 20% на 9%, хазната ще загуби около 13 млн. лв. Със 150 млн. лв. по-малко ще бъдат приходите в държавния бюджет, ако бъде намалена ставката за ресторантьорските и кетъринг услуги. 4 млн. лв. по-малко приходи ще събере държавата, ако и фитенс залите ползват диференцирана 9% ставка. От идеята за намаление на ДДС за туризма бюджетът ще бъде ощетен с 19 млн. лв. Предложението за по-нисък косвен налог за детски храни и лекарствата ще коства на хазната 39 млн. лв.

Според МФ диференцираните ставки увеличават административната тежест и разходите на бизнеса и създават предпоставка за допълнителна отчетност на задължените лица. В становището се посочва, че в много страни вече са предприели действия за ограничаване на диференцираните ставки или за увеличаване на техния  размер. От МФ подчертават, че различните по-ниски ставки увеличават риска от измами и укриване на косвения налог.

В документа се посочва,  че прилаганата дългогодишна данъчна политика в България е за ниски преки данъци и за неутралност по отношение на косвените данъци, в това число и единна ставка по ДДС. Този налог не се счита за разходно-ефективен и целенасочен инструмент за икономическа политика, припомнят от МФ.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 0
cherney
преди 3 години
Предложенията за корекция на ДДС са пълно безумие, а още по-абсурдна ще е промяната, свързана с повишаване на корпоративния данък и премахване на плоския данък върху доходите. Това ще удари такава спирачка на икономиката, че на Барба Ганьос няма да му се вярва какъв ще е резултата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
бедността не трябва да се насърчава с данъчни преференции.--това е малко цинично и много неверно изказване :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Данъчните ставки трябва да работят в полза на по-важните хора в държавата, тези със средни и високи доходи. А бедността не трябва да се насърчава с данъчни преференции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 2
фиг.1
преди 3 години
Данъчната система в България е добра и най-важното е, че работи. Преди години и у нас имаше прогресивен данък, но богатите плащаха още по-малко, защото всеки правеше разни счетоводни шашми за да се изкара под облагаемия минимум. Да се плаща "на ръка" беше обичайна практика, а сивата икономика - в пъти по-голяма. Плоският данък работи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 1
Momchil_Matev
преди 3 години
Един от редките случаи, в които подкрепям становището на финансовото министерство. Но то така и трябва да бъде - Горанов само по финансови въпроси трябва да се изказва. И да вземе да си купи апартамент най-накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 7
mnz
преди 3 години
Ние сме уникална държава, с най-ниските доходи в ЕС, но за сметка на това с най-високите данъци върху бедните и едни от найниските върху богатите. После защо хората се изнасят масово на гурбет. И после като се върнат защо се чувстват като богопомазани срещу тъпите индивиди останали в родината, визирам случая във Видин с боя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
то по белият свят и ДДС е 25% а не 20 , за да няма ДДС на лекарствата ... :))) ... а пък прогресивната скала основно "клати" хората със средните доходи ... :))) ... измислено е , не се напрягай ... всеки безплатен масраф има цена , която в крайна сметка пак се плаща , но по заобиколен начин и обикновено двойно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 0
data
преди 3 години
п.п. Политика се прави през разходите , а не през приходите ! Научете го най-накрая !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 1
data
преди 3 години
Абсолютно неадекватна , не навременна, не фокусирана и накратко - идиотска мярка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Най-тъпо е да се пипа нещо, което работи. В момента има едно данъчно равновесие и всяко пипане може да е катастрофално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още