IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър: Предлагаме автоматичен контрол на данъчните складове

С 14 млрд лева са нараснали приходите в бюджета от 2014 до 2019 г. вследствие на борбата със сивата икономика, посочи Владислав Горанов

17:20 | 11.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предлагаме автоматичен контрол на данъчните складове, съобщи министърът на финансите Владислав Горановов след изслушване  в Комисията за наблюдение на приходните агенции и борса със сивата икономика, предаде Агенция „Фокус“.

„Това, което имаме намерение, е да предложим допълнителни мерки в контрола на данъчните складове, посочи Горанов, като уточни, че така ще се следи за изнасянето на стоки, които не са в системата. „Ще въведем контрол и на стоките, които са освободени от акциз, например разредители или кофражни масла“, допълни той.

Горанов коментира, че контролът ще бъде засилен чрез въвеждане на изискване за поставяне  на измервателни уреди и автоматитично свързване с Агенция „Митници“.

„Съгласете се, че не можем във всеки данъчен склад да сложим по няколко митничари или данъчни, или дори да ги сложим, нямаме гаранция, че след време човешкият фактор няма да заработи срещу интереса на държавата“, отбеляза министърът.

Предложенията за законодателни мерки ще станат известни до няколко дни. Желанието на финансовото министерство е в търговията с горива контролът да достигне до нивата на търговията на тютюневи акцизни стоки.

Според министъра човешкият фактор не е достатъчен за охраняване на публичния интерес. „Затова предлагаме на Народното събрание именно засилване капацитета на държавните органи за прилагане на неконвенционални  мерки с редуциране  на влиянието на човешкия фактор“, уточни той.

Горанов информира, че с 14 млрд лева са нараснали приходите  в бюджета от 2014 до 2019 г. вследствие на борбата със сивата икономика. Той пресметна, че само за един политически мандат приходите в бюджета са нараснали с 50%. „В номинално изражение това са 14 млрд. лева“, поясни той.

Номиналният ръст на БВП за същия този период се оценява на 40%. Ръстът на постъпленията в бюджета е 50%.

„Държавата е отвоювала една огромна територия от сивия сектор, която нарушава обществения договор, който всички ние охраняваме. Нарушава се и икономическата среда“, коментира Владислав Горанов и напомни, че най-опасно за сивата икономика е това, че създава неравнопоставеност между стопанските субекти и ограничава свободната конкуренция.

Според него голяма част от мерките, които са предприети за борба с контрабандата, са постоянни и вече са създали добри практики във времето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още