IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед иска да позволи на икономиката да поеме въздух, ако се разхълца

В България капиталът за стартъпите е с 12 пъти по-нисък спрямо БВП от този в Европа и 9 пъти по-нисък спрямо този в ЦИЕ, смята Виктор Манев

16:37 | 21.03.19 г.
Фед иска да позволи на икономиката да поеме въздух, ако се разхълца

Федералният резерв на САЩ заема изчаквателна позиция, която ще му даде възможност да погледне бъдещото развитие. Тя ще му създаде необходимата предпоставка да позволи на икономиката да поеме въздух, ако се разхълца. Това мнение изказа Виктор Манев, член на УС на Българската асоциация на управленските консултантски организации и партньор в Impetus Capital, по време на участието си в „Бизнес старт“ на Bloomberg TV  Bulgaria.

Късно в сряда представителите на Федералния резерв снижиха очакванията си за броя увеличения на лихвените проценти в САЩ тази година до нула и заявиха, че ще сложат край на свиването на облигационния си портфейл през септември.

Според Манев Европейската централна банка (ЕЦБ) вероятно ще предприеме подобна или огледална политика, с която ще увеличи изкупуването на облигации на банки от периферията на ЕС. Най-вероятно това ще даде тласък и ще увеличи потоците към капиталовите пазари.

„И през 2019 г. се очертава една много силна година за публични предлагания в Америка, където ще излизат знакови, големи компании за публично предлагане“, смята гостът. Според него Европа е по-назад от САЩ в привличането на капитал за развиващи се и стартиращи технологични компании. В България капиталът за стартъпите е с 12 пъти по-нисък спрямо БВП от този в Европа и 9 пъти по-нисък спрямо този в ЦИЕ, смята Манев.

„Нашата икономика е системно нефинансирана, нашите компании са системно с по-малък достъп до капитал, което вероятно се отразява доста сериозно върху конкурентоспособността им“, каза още специалистът.

Той коментира и промените в германското законодателство, с които страната иска да се защити от китайски придобивания. Според него тази мярка наподобява на протекционистичната  политика на американския президент Доналд Тръмп.

„Говорим за ефекта на доминото. Най-голямата икономика в света обявява, че ще го направи. Не е проблем и четвъртата икономика в света да го обяви по същия начин. Китай е втората икономика в света и когато втората икономика и нейните компании започнат да купуват, а ти си 4-5-а икономика, напълно е вероятно втората икономика в света да има повече финансова мощ, с която да те превземе или да придобива интересни и добри активи. Част от философията на китайските инвеститори, бивайки частни компании, но често подкрепяни от държавата, е да се насочват към компании в затруднение, които на общо основание на национално равнище трудно намират подкрепа, но същевременно притежават ужасно много технологични познания, технология и патенти. Това, което се случва, е, че китайската икономика и фирми придобиват технологии, патенти и ноу-хау, което автоматично използват за своето развитие. Това е естественият протекционистичен ход на Германия“.

Вижте целия разговор във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още