IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фармацевт: За предписаните лекарства ДДС трябва да е между 5 и 8%

Дигитализацията на рецептите ще е факт до края на годината, съобщи проф. д-р Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз

12:27 | 23.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

 

Крайно време е размерът на данък добавена стойност (ДДС) върху финансираните с публични средства лекарства у нас да бъде преосмислен. Той трябва да е в размер на между 5 и 8%, ако не бъде премахнат изцяло. Това препоръча  проф. д-р Илко Гетов, председател на Български фармацевтичен съюз, в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че България има една от най-високите ставки върху въпросните лекарства сред страните членки на Европейския съюз (ЕС).

„Няма как хазартът и туристическите услуги да са освободени от ДДС или с редуцирана ставка, а лекарствата да бъдат облагани с 20% ДДС“.

Според него намалението на данъка трябва да бъде валидно за предписваните от лекари лекарства, тъй като в този случай пациентът няма право на избор, докато тези без лекарско предписание са въпрос на лични предпочитания.

Фармацевтът  коментира и дисбалансите в аптечната система в България, като сред тях изтъкна усилената концентрация на аптеки в икономически атрактивни райони, където населението е платежоспособно.

„Има необходимост от създаването на т.нар. „аптечна карта“ по примера на останалите европейски държави, която да каже къде и от каква услуга гражданите имат необходимост. Средната цифра за България е около 1800 жители на една аптека, което показва, че има твърде големи дисбаланси и е необходимо държавата да се намеси с регулация и нови правила“, подчерта проф. Илко Гетов.

Той обаче е категоричен, че държавата не може да закрива съществуващи аптеки.

„Идеята е да се направи анализ, на базата на който да се предвидят необходимите аптеки, аптечно обслужване и услуги. Най-простият вариант да се отварят нови аптеки на необходимите места е с публично-частно партньорство“, смята фармацевтът, но по думите му засега подобни действия няма главно заради високата им цена.

Проф. Илко Гетов напомни, че за да бъде една аптека денонощна, трябва да има най-малко четирима магистър-фармацевти, съответното оборудване, видео камери и нощно гише.

Гетов коментира и електронното здравеопазване, което трябва да бъде въведено до края на годината в България.

„Чрез нововъведенията пациентът ще получава предписанието си от лекаря, като с код аптеката ще може да вижда какво му е необходимо без хартиена рецепта. Това предполага връзка между системите на Националната здравно осигурителна каса, всички лекари и аптеки, които работят с нея, и всички съсловни организации“, обясни той и каза, че е възможно дигитализирането на процеса да се случи скоро.

„Българският фармацевтичен съюз вече инвестира 150 хил. лева в изграждането и поддържането на тази система“, съобщи неговият председател.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още