IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: София няма нужда от експерименти, а от работа*

България очаква от нас знак за промяна и демокрация, каза опонентката на Фандъкова на балотажа в София Мая Манолова

13:44 | 03.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Настоящият кмет на София и кандидат за нов мандат Йорданка Фандъкова, заяви, че е гласувала за това София да продължи развитието си и да бъдат защитени големите проекти.

Фандъкова упражни своя вот на втория тур на местните избори в 47 СУ „Христо Г. Данов“.

"Няма нужда и време за експерименти, а от работа. Днес се надявам да има по-голяма активност и софиянци да гласуват за бъдещето на своя град, в който отглеждаме децата и внуците си. Днес не е ден за битка, а ден за гласуване", заяви Фандъкова.

"От всички нас зависи това как ще се развива града ни. Няма човек, който да не се интересува от мястото, където живее и отглежда децата си", добави Фандъкова, цитирана от Bulgaria ON AIR.

Гласувах за свободна, демократична и европейска София, каза пред журналисти кандидатът за кмет Мая Манолова и призова гражданите да упражнят правото си на глас в днешния изборен ден, съобщава БТА. Мая Мая

Манолова гласува в 58-а секция в квартал Лозенец.

България очаква от нас знак за промяна и демокрация, защото без тях всички останали различия нямат значение, допълни Манолова. Отговорност е на всеки един от нас да не дадем възможност на купения и контролиран вот да решава съдбата ни. Гласувайте за промяната, свободата и демокрацията, призова още Манолова.

За процентите разлика между нея и другия кандидат за кмет - Йорданка Фандъкова, Манолова коментира, че всичко е преодолимо и е в ръцете на столичани. Тя отново призова хората да гласуват и да не оставят на други да решават съдбите на София и на България.

Гласувах, за да продължи София да расте все по-хубава и по-хубава. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти, след като упражни правото си на глас на местните избори в 78 СУ "Христо Смирненски" в град Банкя. Той припомни, че когато той е бил кмет на София, Кремиковци е "бълвал дим във всички цветове на дъгата" и благодарение на политическата воля на неговата партия това вече го няма, съобщава БТА.

Министър-председателят добави, че канализацията на София се е изливала в река Искър. "Тогава река Искър течеше във всички цветове на дъгата - като приказка. Синя, жълта, кафява. Сега рибарите, след като направихме пречиствателна станция на София за над 100 милиона, си ловят риба", изтъкна Бойко Борисов. Той допълни, че за него местните избори в София са приключили миналата неделя, защото тогава от ГЕРБ са победили двойно БСП.

На журналистически въпрос дали би участвал в среща, инициирана от президента Румен Радев, на която да се обсъдят "всички пропуски в изборите и отстъплението от честността на изборния процес", Борисов отговори, че "явно, само когато той победи, тогава са били честни изборите". Според премиера президентът Радев продължава да агитира. 

"Един мъж, обграден с Корнелия Нинова, Мая Манолова, Татяна Дончева, Елена Йончева, Весела Колева, те го ошашавиха този човек", коментира Бойко Борисов. Той счита, че с днешната покана за такава среща президентът Радев прави политическа агитация.

По-ниска избирателна активност и сигнали за нарушения

Десетки сигнали за нарушения, полицейски акции срещу купуването на гласове в страната и сравнително ниска избирателна активност - така протича до този час балотажът за местната власт.

Прокуратурата разследва 100 сигнала за изборни нарушения, повдигнати са обвинения срещу 25 души. Две от жалбите са за купуване на гласове в Плевен и София, съобщава Bulgaria ON AIR

Продължава да е по-слаба избирателната активност в София, Пловдив, Варна и Благоевград в сравнение с първия тур на местните избори преди седмица, показват данните от екзит пол на „Галъп интернешънъл“ към 17 часа,цитирани от БНР.

Към този час на втория тур от местния вот в Столична община до урните отишли 31,8% от избирателите, като те се доближават до процента от 27 октомври - 32,8.

В Пловдив активността също е 22,3%, доста по-ниска от тази преди седмица - 32,2.

Подобно е положението във Варна, където до урните към 17 ч. са отишли 23,7%, докато на 27 октомври са били 30,1 на сто.

Малко по-висока като цяло е активността в община Благоевград, където до този час са гласували 40,5% от избирателите, но те отново са по-малко от тези на първия кръг - 50,3%.

По-рано днес главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че бившият кмет на Гърмен и ексдепутат - Ахмед Башев, е бил задържан снощи по време на акция срещу купуването на гласове, предава Bulgaria ON AIR.

Обвиненията срещу него са, че работил в полза на един от кандидатите за кмет, който се явява на втория тур от местните избори.

Дълги години Башев управляваше общината. Кандидатира се за нов мандат на последните местни избори и се класира на трето място.

*Информацията е допълнена с данните за избирателната активност към 17 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още