IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова обяви, че започва битка с презастрояването

Предложения за промени в ключови закони ще бъдат внесени днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройство

10:44 | 13.11.19 г. 6
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

След като положи положи клетва за четвърти мандат като кмет на София, Йорданка Фандъкова заедно с главния архитект на столицата Здравко Здравков, ще направят предложения за борба с презастрояването в града. Това обяви новият стар градоначалник на столицата Йорданка Фандъкова в ефира на БНТ.

Тя увери, че предложения за промени в Закона за устройство на територията, Закона за устройство и застрояване на Столична община и в някои наредби ще бъдат внесени още днес в Министерството на регионалното развитие и благоустройство.

От Столична община ще настояват да се увеличат отстоянията при строеж на нови сгради в реализираните жилищни комплекси, като целта на мярката е да защити междублоковите пространства. 

Предстои да започне и работа по промяна на общия устройствен план на града, каза още Фандъкова.

Относно бюджета за догодина кметът заяви, че очаква подкрепа от партиите вдясно.

„Оставам с протегната ръка за работа по конкретни проекти. В същото време ясно заявих, че няма да допусна безпринципни договорки и постигане на лесна подкрепа за решенията. Няма да допусна да ми бъдат извивани ръцете. Няма да допусна да властват популистки идеи или някакви тесни партийни сметки и да превръщаме града в залог“, каза Йорданка Фандъкова.

Тя уточни още, че е започнала работа по промяната в структурата на управление на Столична община. Предвижда се разделяне на сектор "Транспортна инфраструктура" и "Транспорт" в два сектора. Ще бъде създаден нов сектор - "Дигитализация и инвестиции". Фандъкова е провела срещи с представители на всички политически сили в състава на новия общински съвет. „Важно е партиите да се отворят към граждански квоти, към гражданите и по този начин да обновяваме идеите си“, каза още столичният кмет.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Веск
преди 4 години
Значи откак герб управлява презастрояването е жестоко. Не, че и при Станишев не беше същото, но не и като сега все пак. В София знаем откога управлява герб. Късно е. За 100 години напред си осрахте пейзажа. То и в другите големи градове е така. Как ще се борите? Ще събаряте новото ли? Оттук нататък за борбата с презастрояването за 80-100 години напред може да се преборят само два фактора - СИЛНО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ и/или ДЕМОГРАФСКАТА КАТАСТРОФА. За съжаление 100 години напред е хоризонта на безчинството, което обединената ялова, крадлива, продажна българска десница сама си спретна за да ***. Сега има едни млади хора дето се пишат десница - за тях определението - ялова, крадлива и продажна още не е в сила. Имат някакъв шанс. При това тук не бива въобще да се играе леви-десни, а просто умни, кадърни и честни срещу крадлива мафия. Постройте една Млада София в района на Кремиковци, ама започнете с пътища, паркинги, в т.ч. подземни, надземни и многоетажни, метро, булеварди, инфраструктура и квото остане дайте да се строи, а не наобратно. Сега герб строите, а каквото остане е уличка. То за градинки и паркинги няма да говорим. Народа превърнахте в стадо. Стадото е за доене, какви тук градинки, площадки, въздух, зеленина и човешка среда. Няма такова нещо. Стадото нагъсто - да се обезличи и да забрави, че е от човеци, а да стане само сбирщайн потребители и данъкоплатци. Успяхте. Безчинствата ви не срещаха никаква съпротива доскоро. Виж Мая малко обърка нещта, ама за сега малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 4 години
Фандъкова, я обясни ДОКОГА, гражданите ще бъдат товарени в цените на жилищата, с надценки, заради подкупите към кметове и администрация. Няма улици, бавите разрешителни, отделно чиновниците лапат огромни суми за два, три подписа. Докога България, ще плаща кражбите Ви и Вашия луксозен живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
Bones
преди 4 години
София се превърна в гето. Казвам го със съжаление, тъй като обичах този град и самият аз имам апартамент във Витоша. Преди около месец се върнах за кратко в БГ и се хванах за главата колко нови строежи са нацвъкани без оглед за инфраструктура или социум. Ако патката, която активно презастрои София, сега ще почва да бори презастрояването, единственият изход е събарянето на вече изкензаното, с цел да се преперат парите на мафията. Такова нещо и в такива мащаби съм виждал само в Бразилия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 4 години
Ще бутате сгради ли, какво? Хахаха... Щели да почват от Погребите, Бояна и Драгалевци... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
khao
преди 4 години
Как ? с Тиквата като по якичък ще местите блоковете или с някаква друга магия ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 0
pinoccio
преди 4 години
Защо битката започва, след като войната е свършила? Ще бутате сгради ли, какво? Няма как да белиш портокал на балкона и да не опръскаш прането отсреща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още