IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова иска водачи от градския транспорт да влязат в националния тест за COVID-19

Досега 792 лекари и медицински служители, които работят на първа линия, са тествани за заболяването, съобщи столичният кмет

15:07 | 16.04.20 г.
<p>
	Кметът на София Йорданка Фандъкова.<em>Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС</em></p>

Кметът на София Йорданка Фандъкова.Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Кметът на София Йорданка Фандъкова е поискала от министъра на здравеопазването Кирил Ананиев и председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски водачи от градския транспорт да бъдат включени в предстоящото национално тестване като целева група. Целта е поетапно през тест да преминат всички 1981 водачи на наземен градски транспорт. Столичният кмет каза това на днешното заседание на Столичния общински съвет, което се проведе онлайн. 

През последния месец са установени две положителни проби за COVID-19 на шофьори на „Столичен автотранспорт“. Служителите не са на работа вече над десет дни и са в добро състояние, каза Фандъкова, цитирана от пресцентъра на Столична община. Установени са контактните лица и от направените тестове няма положителни, уточни Фандъкова.

Тя посочи, че се създава организация с директорите на „Столичен автотранспорт“ и „Столичен електротранспорт“ за определяне на първите групи водачи от градския транспорт, които ще бъдат включени в предстоящото национално тестване. „Първата група, с която ще започнем, е тези водачи, който не са отделени от пътническия салон в кабини“, каза Фандъкова.

792 лекари и служители, които работят на първа линия, са били тествани за коронавирус, съобщи още столичният градоначалник. 509 лекари и медицински персонал от общинските Пета, Четвърта и Втора градски болници са преминали през PCR тестове, а на 283 от служителите на аварийната дирекция, доброволци и социален патронаж са направени бързи тестове. Започва и тестване на служителите на Столичен инспекторат. При тестването четирима души от медицинския персонал са дали положителна проба за коронавирус, а шест съмнителни проби от бързите тестове са насочени за тестване с PCR, посочи Фандъкова.

В момента София е градът с най-много заразени с COVID-19.13 621 са гражданите, които са били или продължават да са в карантина, каза столичният кмет.

„Първата ни задача беше да подпомогнем националния щаб и министерство на здравеопазването като осигурим допълнителен ресурс от отделения за лечение на коронавируса  – легла, лекари и медицински персонал, които да се грижат за болни“, посочи тя.

Общо в София са подготвени 982 легла за лечение на пациенти в неусложнено  състояние и 371 за пациенти, които се нуждаят от интензивни грижи. Около 1/3 от целия ресурс е приведен в пълна готовност още от края на март, а останалите са в готовност за включване при необходимост.

„Организирахме отделения за лечение на коронавирус във всички общински многопрофилни болници. Започнахме с отделение с 10 легла във Втора градска болница и то работи и в момента. След това разкрихме още 10 легла в Първа градска болница, вече е готово и отделението в Пета градска болница с 12 легла, от които две интензивни, и още 5 в Четвърта градска болница.

"Всички общински болници са осигурени с нужния брой защитни облекла, предпазни маски и дезинфектанти“, каза  още Фандъкова.

По нейна заповед е създаден логистичен център на София, който в момента разполага с над 1600 защитни облекла, над 5 000 защитни маски и 6000 чифта ръкавици. „Това са запаси, които при нужда насочваме както към болниците, така и към екипите, които работят на терен – извършват дейности по дезинфекция, доставят храна по домовете и работят директно с граждани. Това е ресурс, който постоянно поддържаме и координираме“, посочи столичният кмет.

„Осигурили сме нужните количества дезинфектанти, с които се дезинфектират всеки ден по минимум два пъти градския транспорт, пероните на метрото, спирки на градския транспорт, пешеходни подлези, зоните около болниците и самите болници, контейнери за отпадъци, улици и булеварди. Със собствени сили поемаме и дезинфекция около домове на хора, които са в карантина или на домашно лечение“, каза Фандъкова.

Тя уточни, че през последния месец са дезинфектирани над 16 хил. дка улици, тротоари около болници, църкви и пощенски клонове.

Фандъкова съобщи още, че всекидневно се осигурява храна на повече от 3000 души, които са социално слаби или с много ниски доходи, на територията на цялата община, като всяка седмица броят им се увеличава. „В него се включва работата на общинския „Социален патронаж“ с 1500 адреса, работата на екипи на няколко районни администрации по програмата на социалното министерство за топла храна на 1100 души. Организирахме заедно с БЧК доставка на хранителни продукти на хора с ниски доходи, които са останали извън обхвата на програмата и доставяме безплатна храна на над 300 крайно нуждаещи се. Това става и благодарение на дарители, с които работим – ресторанти и хранителни вериги“, посочи столичният кмет.

Тя съобщи още, че всеки ден 30 възрастни хора получават продуктите, от които имат нужда, до дома си, без да се налага да излизат.

В инициативите за подкрепа на противоепидемичните мерки са се включили 41 служители на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община, 35 доброволци от доброволното формирование на общината, 14 служители на дирекция „Транспорт“, 200 служители на общинското предприятие „Социален патронаж“, 32 доброволци от БЧК и екипи на кметове на общини.

„Само за няколко седмици над 280 граждани се записаха за доброволци към Столична община. До момента над 140 от тях се включиха в помощ на нашите екипи на различни етапи според времето, с което разполагат.  Част от тези доброволци, които имат медицинско образование, изразиха готовност да се включат и при вземането на проби от рискови райони в този момент“, каза Фандъкова.

В специалната дарителска сметка на Столична община до момента са събрани над 38 хил. лв., които ще бъдат изразходени за дейностите по осигуряване на общинските болници, работещи с пациенти с коронавирус, допълни тя.
 
„За това кратко време създадохме отделен сайт с полезна информация за гражданите, създадохме Viber група на София, в която всеки ден публикуваме  важна информация за гражданите, свързана с мерките за ограничаване на заразата с COVID-19. Стартирахме и мобилно приложение на контактния ни център. Заедно с НАГ пуснахме и нови електронни услуги, които са в полза на гражданите и бизнеса. Създадохме механизъм за кандидатстване за първи клас изцяло онлайн със служебна проверка на всички нужни удостоверения“, посочи столичният кмет.

Тя допълни, че се подготвя актуализация на бюджета на Столична община заради намалените приходи, която ще бъде представена веднага след Великденските празници. „Това ще е втората ключова задача, с която да гарантираме развитието на града и работата по стратегическите за София приоритети“, каза Фандъкова.

Тя коментира и искането за увеличение на цената на топлинната енергия за софиянци с 20%, определяйки го като необосновано и неотговарящо на актуалните цени на природния газ.

„Топлофикация София“ е внесла предложението си в Комисията за енергийно и водно регулиране на база старите цени на газа и топлинната енергия. Така дружеството е спазило нормативното изискване да изпрати в КЕВР предложението си до 31 март, но в него не са отразени цени, които влизат в сила с решение на регулатора от 1 април, както и бъдещи промени в цените", посочи Фандъкова.

По думите на столичния кмет „това е причината искането за повишаване на цената да не бъде подкрепено и да се преработи“. „Важната задача на ръководството на „Топлофикация София“ в момента е в максимално кратки срокове след решението на КЕВР за намаляване на цените със задна дата да организират преизчисляването и приспадането на надвзетите суми на хората“, допълни Фандъкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още