IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фалирали заводи няма да бъдат спасявани с пари от бюджета*

Реиндустриализацията ще става с частни инвестиции в реалния бизнес, заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с бизнеса

10:51 | 11.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Фалирали заводи няма да бъдат спасявани с пари от бюджета*

Правителството не възнамерява да прави държавна индустрия или да реанимира фалирали предприятия. Не знам защо е създадено впечатлението, че с бюджетни средства ще правим реиндустриализацията. Нито един лев от бюджета няма да отиде за придобиване на производствени активи.

Това каза премиерът Пламен Орешарски по време на Националния форум „Правителство-Бизнес”  в отговор на въпрос как ще бъдат съживявани държавните предприятия.

Припомняме, че от страна на правителството вече беше  дадена заявка, че държавата ще възстанови отдавна фалиралото предприятие „Химко“ - Враца и се опитва да откупи закъсалото „Ремотекс“ - Рандево.

„Говорим само за насърчаването на частните инвестиции в реалния бизнес“, уточни днес Орешарски.

Той допълни,  че през последните десетина години има доста частни инвестиции в индустрията. „Ще засилим този процес. Затова работим по рестарта на някои големи в миналото предприятия“, каза премиерът. Според него частни инвеститори имат намерение да вложат средства в съвършено нови технологии, затова вероятно ще ползват само името на стари предприятия.

Национализация или влагането на публични средства в закъсали фирми ще се въздържаме да правим, за разлика от САЩ, когато си спасяваха банковата система. Частните инвестиции гарантират ясна отговорност за риска – не можем да рискуваме публични средства, допълни министър-председателят.

Вицепремиерът Даниела Бобева потвърди, че е сформирана работна група с представители на Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), академичните среди и бизнеса, която разработва национална програма за реиндустриализацията по рамка, зададена от Евросъюза. Тя припомни, че един от въпросите, които поставя редовно бизнесът, е за индустриалната инфраструктура – за наличието на пътища, депа за отпадъци и други съоръжения до промишлените зони. Това е сериозна пречка пред развитието на бизнеса, отчете Бобева.

В отговор на въпрос Орешарски каза, че, ако в един град има изоставени индустриални мощности, е по-логично те да се реновират, вместо да се правят нови. Но тъй като те обикновено са частни, местните власти се насочват към изграждането на нови технологични паркове.

Финансовият министър Петър Чобанов заяви, че до март ще стартира нова схема към Националния гаранционен фонд в размер на 500 млн. лв., с цел да се улесни достъпът до кредити на фирми, спечелили проекти по новите оперативни програми. 

Чобанов уточни, че се обмислят нови възможности, които да осигурят по-нормална инфраструктура за инвеститорите, освен това се подготвят промени в Закона за инвестициите.

По повод реиндустриализацията той даде като пример, че може до се разсрочат данъчни задължения на затрудненото предприятие, или да се помисли за придобиването на дял от държавата „под формата на дълг срещу собственост“, или за прилагане на други комплексни подходи. „Не е задължително държавата да участва чрез бюджета, знаете, че имаме редица държавни компании, които също могат да придобиват дялове – тогава не говорим за директен публичен ресурс, който да се инвестира, така че и това е опция“, каза Чобанов.

Бизнесът също има готовност да участва в съживяването на подобни предприятия, което също е добре дошло, допълни той. 

*Новината е допълнена в 12.12 ч. с коментарите на финансовия министър.

Какво се случва на националната среща между бизнеса и правителството можете да следите тук

Още по темата може да видите и в репортажа на Bulgaria On Air!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:59 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още