IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейският главен прокурор се срещна с министъра на правосъдието

Разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, трябва да приключват бързо, тъй като са в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото, изтъква Лаура Кьовеши

20:10 | 10.06.21 г.
<p>
	<em>Снимки:&nbsp;Министерство на правосъдието</em></p>

Снимки: Министерство на правосъдието

Министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов и екипът му проведоха среща с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която пристигна в страната по-рано днес. 

Стоилов е запознал Кьовеши с приоритетите си като служебен министър на правосъдието, заявявайки, че е информирал Висшия съдебен съвет за очакванията да бъдат излъчени нови български предложения за европейски делегирани прокурори на мястото на отхвърлените шестима. 

Визитата на Кьовеши започна на фона на продължаващите граждански протести с искане за оставка на главния прокурор Иван Гешев и на Висшия съдебен съвет. Протестиращите издигнаха плакати на български, румънски и на английски език и призовават Кьовеши да не вярва на Гешев.

Правосъдният министър е отбелязал пред Кьовеши високите очаквания на българското общество за активни и резултатни действия на европейската прокуратура. Той изразява готовността на министерството за сътрудничество с Европейската прокуратура.

Кьовеши подчертава, че за ръководената от нея институция е много важно да отговори на високите очаквания и всички делегирани прокурори  да заработят своевременно. Европейският главен прокурор подчерта, че с българското държавно обвинение е подписано работно споразумение за назначаване на 10 души и това не е въпрос, който подлежи на дискусия.

Кьовеши и Стоилов са обсъдили и темата за специализираното правосъдие. Гостът изрази становище, че въпросът е дискусионен и в Европейския съюз няма единен модел. Според европейския главен прокурор решението по въпроса е политическо и зависи какво е предложението на министъра на правосъдието. По думите ѝ разследванията срещу лица, заемащи висши длъжности, следва да приключват бързо, защото това е в интерес на самите тях, на обвинението и на обществото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още