IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евгени Евгениев: България увеличава средствата за наука и иновации

Страната ни ще получи 3,3% от бюджета от 75,9 млрд. евро по програмата „Хоризонт 2020“, съобщи експертът от постоянното представителство на България в ЕС

16:16 | 29.07.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

България договори добри условия за научни изследвания по програмата „Хоризонт 2020“ – заделени са 3,3% от бюджета от 75,9 млрд. евро. За следващия програмен период ще се установи постоянен мониторинг на страните от Източния блок за степента на нарастване на научния и иновационния капацитет. Европейската комисия (ЕК) ще контролира процеса с доклади и мерки, за да се преодолее научната пропаст между Източна и Западна Европа. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria доц. Евгени Евгениев, първи секретар в сектор "Наука" в постоянното представителство на България в Европейския съюз. 

Той посочи, че финансирането досега е 123 млн. евро.

"Следващата програма е „Хоризонт Европа“ и започва през 2021 г. ЕК предоставя законодателни досиета като проекти, които се разглеждат от работна група „Научни изследвания“. Във формат от 27 научни аташета се дискутира всеки параграф на проекти на законодателни актове", обясни Евгениев.

Той прогнозира, че сериозен принос в настоящия рамков период по темата за колаборативните мрежи ще са предстоящите проекти, при които западноевропейските лидери ще търсят източноевропейски партньори.

Евгени Евгениев отбеляза, че в областта на науката и иновациите най-добре се представят Швеция, Финландия и Дания. "От друга страна, в тази група влизат Нидерландия и Люксембург, следвани от Белгия и Германия", допълни той.

Очаквайте видео материал с целия разговор в Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още