IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евдокия Манева: Общ отпадък се депонира само в страната по произход

Възможно e да наблюдаваме удари под кръста между играчите в бизнеса с боклука, коментира бившият министър на екологията

17:30 | 05.02.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Историята с боклука започна да се разплита покрай кризата с водата в Перник. Това коментира по БНР бившият министър на екологията Евдокия Манева.

Тя посочи, че при проверка на индустриалните предприятия, които ползват питейна вода, беше забелязано, че ТЕЦ Перник гори непозволени отпадъци. Според нея е възможно да наблюдаваме и удари под кръста между играчите в бизнеса с боклуците.

По думите ѝ много от внесените отпадъци от чужбина ще се горят, други ще се депонират на сметища, които не са рекултивирани и отдавна трябваше да бъдат затворени, трети ще се складират на промишлени площадки.

“Една от най-строго регламентираните сфери е тази на отпадъците, заяви Манева и обясни, че има три изчерпателни списъка - зелен, жълт и червен, а отпадъците, включени във всеки от тези списъци, имат различен режим.

"Категорично е казано, че общ отпадък не може да се депонира в друга страна, освен в страната по произход", заяви бившият екоминистър.

Евдокия Манева предположи, че в случая с получавания в България боклук става дума за криминални действия и допусна, че се случва и с участие на митническите власти.

Според нея е подозрително, че в малки населени места като Куклен се случват големи замърсявания – някой изхвърля големи количества отпадъци, а никой не реагира.

Бившият екоминистър зададе въпрос за отговорността и на местната власт.

"Дълбоката причина за безразличието към проблема се корени в културата ни – изхвърлят се отпадъци в реките, а после се оплакваме, че няма чиста вода за пиене", коментира Манева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още