IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕСО иска предоговаряне на цената на "зеления" ток

Това да стане след финансов одит на ВЕИ операторите, предлага изпълнителният директор на ЕСО доц. Валентин Колев

15:33 | 26.11.13 г. 4
ЕСО иска предоговаряне на цената на "зеления" ток

Електроенергийният системен оператор (ЕСО) иска да бъде предоговорена цената на електроенергията, която се произвежда от възобновяеми енергийни източници. Това каза доц. Валентин Колев, изпълнителен директор на ЕСО, на форум за управлението на държавните предприятия.

В момента в сектор "Енергетика" тече радикална реформа, свързана с преобразуването на НЕК и отделянето на ЕСО, припомни той. "Пред нас стои една тежка задача - ние трябва от едно губещо предприятие като НЕК, да направим две печеливши. В теорията на финансите това е невъзможно", отбеляза Колев.

"В НЕК пристигат едни средства, 30% от тях отиват за покриване на разходите по дългосрочните договори за купуване на електроенергия от "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3". Още почти толкова отиват за разходите, свързани с възобновяемите източници. Остават около 40%, с които да се покрият разходите на АЕЦ "Козлодуй", на "Марица Изток 2", НЕК, ЕСО, заводските централи и централите с комбинирано производство. Финансовата рамка няма как да издържи при тези параметри", каза Колев.

Шефът на ЕСО предлага да се направи финансов одит на ВЕИ операторите и където финансовият модел не съответства, да има корекция на цената на изкупуваната електроенергия.

Колев поиска ЕК да прояви нужното разбиране и България да получи компенсации за „доста интензивното развитие на ВЕИ“, което е довело до проблеми при управлението на енергийната система и необходимост от инвестиции.

Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че преди две седмици е излязла препоръка на ЕК – „там, където имаме фиксирани изкупни цени за ток, да се предприемат мерки за предоговаряне на условията“. Това предложение предстои да бъде обсъждано с ВЕИ операторите.

До две – три седмици ще е готов проектът на енергийна стратегия, съобщи още Бобева.

Тя коментира още, че няма енергиен сектор в Европа, където всичко да е абсолютно безпроблемно. В Европа, а и в България, имало проблеми заради неправилни решения, свързани с изкупуването на скъпа енергия. В условията на криза нито домакинствата, нито фирмите, могат да си позволят скъпи сметки за ток. Имаме нужда от ребалансиране на енергетиката, а системата да върви към либерализация, отбеляза вицепремиерът.

Пред журналисти Валентин Колев коментира още, че преди да приключи процесът по преобразуването на ЕСО като независим оператор, няма как да се обсъжда създаването на енергийна борса. Една от причините – ще се наложи да бъдат подготвени нови документи за организиране на борсовия пазар. Все пак създаването на енергийна борса остава сред приоритетите на ЕСО, стана ясно от коментара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 1
krastev.ippp
преди 10 години
Кой заблуждава Вице премиера Д. Бобева?! "Вицепремиерът Даниела Бобева съобщи, че преди две седмици е излязла препоръка на ЕК там, където имаме фиксирани изкупни цени за ток, да се предприемат мерки за предоговаряне на условията.Ето истината: ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ПРЕПОРЪЧА НА ПРАВИТЕЛСТВАТА НА ДЪРЖАВИТЕ-ЧЛЕНКИ да избягват необявени или ретроактивни промени в схемите за подпомагане на вече направените инвестиции във ВЕИ сектора и да вземат предвид законните очаквания на инвеститорите за възвръщаемост от направените вложения.ЕК: Правителствата трябва да избягват необявени или ретроактивни промени в схемите за подпомагане. Трябва да се вземат предвид законните очаквания на инвеститорите за възвръщаемост от направените вложения.Надяваме се, че Българското правителство ще следва препоръките на Европейската комисия, още повече предвид заявеното от Комисията намерение, оценката на напредъка в политиките в сектор електроенергетика да се базира на публикуваните насоки."Прилагаме пълния текст на Насоките за държавна намеса в електроенергийния сектор на Европейската комисия: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-948_en.pdf>> Съобщението на ЕК: http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-948_en.htm
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
vzhekoff
преди 10 години
Ето това е истината - 60% от парите отиват за най-кресливите "инвеститори" - ВЕИ-тата и новите ТЕЦ-ове. Онзи ден имаше репортаж по ТВ, Американската посланичка открива някакво събитие, а над главата и четем спонсора - Глобал Контур. В действителност събитието го платихме всички ние срещу скромната цена от 150-180 лв. за МВч и така вече 10г. После може да дойдат "експертите" Красен Станчев и Илиян Василев да ми обясняват защо ни бил скъп новия АЕЦ и останалите си лобистки простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Едната клопка за young money щракна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 3
Pyramid
преди 10 години
Това, че натам ще отиват нещата, е ясно поне от 2-3 години. И не е, да не обясняваме на ВЕИ-маниаците. Ала, вместо да вземат адекватни мерки и да си спасят наличните ресурси /думата "маниаци" не бе използвана случайно/ групичка засегнати от нещастията на бранша се развихри......и, не виждам още признаци, да се осъзнава. Губят не един, а десетки милиони /да не кажа повече/, закопават ги в земята, както Пинокио в страната на глупаците и чакат и се кръстят дано, на сутринта, да е поникнало дръвче със жълтици.Е, то не е, да не пониква, ама не е със жълтици, ами суров дрян.За гризване.Съжалявам. Едно време, поне мен, са ме учили, че главата е за мислене, не е закачалка за шапки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още