IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕРП-тата очакват промяна на цената на тока от 1 юли

Възможно е цената за крайния потребител да бъде увеличена или да бъде направено вътрешно преразпределение, обясняват дружествата

08:56 | 26.03.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
ЕРП-тата очакват промяна на цената на тока от 1 юли

Електроразпределителните дружества очакват промяна на цените при преразглеждането на 1 юли, стана ясно от разговора между представителите на ЧЕЗ, EVN и "Енерго - Про" в ефира на "Нова Телевизия". EVN подадоха заявление за преразглеждане още от 1 април, но останалите две няма да се присъединят към това искане.

От 1 юли обаче очакванията са или да бъде променено разпределението на разходите, да бъде увеличена цената за крайния потребител или да бъде създаден фонд за зелена енергия, обясни представителят на "Енерго - Про" Пламен Стефанов.

Преразпределението е необходимо, за да бъдат компенсирани високите разходи за изкупуване на зелена енергия. И трите дружества търпят загуби от това изискване. По изчисленията на Българската фотоволтаична асоциация обаче зелената енергия е само 3,3% от произведената енергия.

От дружествата обясниха, че макар и малко като количество, изкупуваната зелена енергия има по-висока цена, отколкото микса на Националната електрическа компания (НЕК). Освен това цената на НЕК е регламентирана, докато цената от възстановяеми източници варира спрямо слънцегреенето и годината за присъединяването на фотоволтаика в системата.

Стефанов обясни още, че крайната цена за потребителя зависи от цената на енергийния микс, но изваждането или прибаването на един или друг производител на енергия е в правомощията на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, за да бъде запазен енергийният баланс.

Нечестно е намаляването на крайната цена за потребителя да бъде понесена само от един участник по веригата, коментира и Зорница Генова от ЧЕЗ. Според Калина Трифонова от EVN пък в момента от 1 лев в сметките ни за електричество само 3,8 стотинки отиват в ЕРП-тата. Останалите средства се разпределят към производителите на енергия, студен резерв, пренос и т.н.

От ЧЕЗ коментираха още, че либерализацията на пазара може да реши голяма част от проблемите, които сега виждаме. В момента се готвят и промени в общите условия на договорите, а един от стремежите е те да станат еднакви и за трите ЕРП-та, тъй като предлагат една и съща услуга. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
sonka.74
преди 11 години
Трябва да се направи радикална промяна в ценообразуването на ел.енергията, а не по традиция да се вдига цената за крайния потребител! Също така е вярно, че не трябва само ЕРП-та да си намалят печалбата, а и останалите участници в процеса на производство и пренос на ел.енергия!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още