IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Епидемиолог: Вирусът ще се връща отново без ваксини и контрол над мерките

Зелен сертификат срещу първа доза от ваксина или преболедуване в България е допустимо за не повече от месец, предупреди д-р Петър Марков

13:02 | 11.11.21 г. 10
Епидемиолог: Вирусът ще се връща отново без ваксини и контрол над мерките

Той е категоричен, че срокът от три месеца за издаване на зелен сертификат на база iGg антитела е много дълъг. Д-р Марков даде медицински основания да не се издава зелен сертификат при наличието на антитела в тялото, като посочи, че те не дават яснота дали е прекарана инфекция или просто човек има поставена първа доза от ваксина.

“Антителата не се ползват никъде като основа за издаване на зелен сертификат. Хората с една доза ваксина нямат достатъчно ниво на защита за самите тях. Освен това те не са с гарантирано ниско ниво на риск да заразят околните”, категоричен е здравният експерт.

По думите му най-важният фактор за това, че България оглави най-черните статистики в Европа за новозаразени и починали от COVID-19, е ниското ваксинационно покритие. „Страната ни продължава да бъде на последно място по брой ваксинации против вируса“, напомни епидемиологът.

Според него друг основен проблем, който трябва да стане център на дискусиите в България, е нивото на реален контрол върху противоепидемиологичните мерки, без който налагането и на най-строги ограничения е безпредметно.

“В продължение на две години българските граждани слушаха и четяха лъжи и изопачена и манипулативна информация по всички електронни и печатни медии, по радиото и телевизията. Този процес беше толкова дълъг и постоянен, че хората се информираха грешно”, посочи д-р Петър Марков.

Той предупреди, че на този етап хората трябва да знаят, че ваксините не предпазват на 100% от заразяване, но е категоричен, че ваксината намалява риска от заразяване, а ако това все пак се случи, то ваксинацията предотвратява тежкото боледуване и хоспитализация.

“Важната разлика между Западна Европа и у нас е, че когато там има вълни на инфекцията, всъщност умират много малко хора, почти никакви. Именно това е ефектът на ваксината”, даде пример д-р Марков.

Епидемиологът посочи, че ваксините на Moderna и Pfizer към момента се представят най-добре от общо четирите, които са одобрени в ЕС. „Тези на AstraZeneca и Johnson&Johnson също дават доста добро ниво на защита, но то е осезаемо по-слабо от това на иРНК ваксините“, потвърди д-р Марков.

Той препоръча на всеки, който се е ваксинирал с AstraZeneca и Johnson преди повече от шест месеца, да си сложи трета бустерна доза от някоя от иРНК ваксините, като отбеляза, че това важи особено за възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Здравният експерт изрази своето мнение и по отношение на новите антивирусни лекарствени средства против COVID-19. Припомняме, че фармацевтичната компания Merck произведе хапче против вируса, а скоро се очаква и Pfizer да представят свой патентован лекарствен продукт.

“Хапчетата не отменят нуждата от ваксинация. Ваксината е превенция. Тя ни пази от това да се разболеем, а не ни лекува след самото разболяване. Разбира се хапчетата са добра новина, те означават, че вече имаме още един инструмент срещу ковид кризата”, смята д-р Марков, който е убеден, че хапчетата дават допълнителен шанс за живот на хората в тежко състояние заради вируса.

Защо д-р Марков смята за лоша идея присъственото обучение в училищата?  Какви грешни решения взеха здравните власти в България, за да се стигне до ковид катастрофата? Има ли емидемиологични основания българската „иновация“ за зелен сертификат на база iGg антитела? Кои са успешните стратегии при надбягването с новите варианти на коронавируса?

Целия разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" можете да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:24 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

10
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 2 години
и кво като сме далеч... знаеш ли колко бързо може да ги настигнем, а тичаме яко !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 1
Mechkata
преди 2 години
хайде,хайде, чак такъв драматизъм е излишен. Далеч сме от режима в Северна Корея, че да ме е страх от държавниците и дали няма да те разстрелят на улицата ако се усъмнят в мислите и деянията ти. А СВОБОДАТА да решаваш какво да се случва в живота ти е изцяло в черепната кухина на всеки един. Никой не те е спрял да идеш на село където ни корона, ни долар, ни биткоин, ни мета ще те вълнуват, а само слънцето и дъждовете, картофите ти нападнало ли ги е попово прасе, кокошките ти снасят ли и защо Пенка кравата даде днес половин литър по-малко... хората сме елементарни същества...имаме нужда от сигурен, топъл подслон за спане, така че да не те изяде хищник по-голям от теб, дневни хранителни дажби и вода...всичко останало са екстри без които можем и сме оцелявали хилядолетия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Тоя имунолог мога да го оборя с открит дебат. То бива да си *** ама чак пък толкоз объл...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
"форумните имунолози облякоха престилките..." ................в чоФката , дърта кранталяга !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 3
Bones
преди 2 години
Овци, овци... отвличат ви вниманието от това, че глобалния цар (доларът) е гол. Естествено и всички свързани с него валути. Докато се дърляте за или против ваксините, които КАТЕГОРИЧНО вече се доказа, че не пазят нито от заразяване, нито от разпространяването на вируса, ще ви вземат и последните пари от джоба и последната СВОБОДА ра решавате какво да се случва със собствения ви живот.Те така. Локдауни, затворени граници, затворен бизнес и накрая сами ще се молите да ви теглят куршума или ще скачате от терасите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 2
aldy
преди 2 години
Аха, д-р Петър Марков от Лондонското училище-мъчилище. Какво ще каже ТОА дивонен експерт за екипа на доц. д-р Мангъров, Шеф на Ковид клиниката при Инфекциозна болница, който по правило работи без маски? И самият д-р Мангъров, който НЕ Е ВАКСИНИРАН и още не е умрял? Нали работата му е да се среща и лекува тежко и средно болни от Ковид? Защо НИКОЙ от екипа не е умрял? Същата картинка е и при доц. д-р Петър Атанасов, Шеф на Ковид клиниката при "Пирогов". Там работят по същия начин, голяма част от лекарите в екипа не са ваксинирани и никой не е умрял, вече почти 2 години? Защо, бре диванно експерДче?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
melon
преди 2 години
Специалист...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 11
zelka007
преди 2 години
форумните имунолози облякоха престилките и започнаха ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Nice Man
преди 2 години
"специалист" на хранилка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 0
cyclop
преди 2 години
Какво да мисля сега за този специалист, като основните му опорни точки са големи, нагли и доказани лъжи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още