IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният съюз може да се окаже под съмнение заради Северен поток-2

Според експерт единна Европа в областта на газови доставки трудно би могло да има от чисто формална гледна точка

17:58 | 20.09.15 г. 7
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Изграждането на „Северен поток-2“ може да постави под съмнение идеята за енергийния съюз. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Той отбеляза, че идеята на енергийния съюз преди всичко е Европа да застане като единствен купувач на газ пред Русия. „Веднага обаче се видяха проблемите. В България газът се разпространява по схемата на „Булгартрансгаз” на принципа на пощенската марка, при който ако се намирате в Силистра и имате достъп до тръбата, ще платите точно толкова за 1000 куб.м., колкото ако се намирате в Петрич".

"Това не може да стане в Европа по редица съображения“, обясни проф. Тасев. „Първо, защото се работи по двустранни договори. Второ, защото различните държави имат различни позиции. По-голямата държава има преференции“, допълни той.

Проф. Тасев даде пример с Германия, която участва в проучването и добива на газ, и има най-ниски цени, независимо от отдалечеността от границата. „Като си малък купувач получаваш на високи цени. В момента, когато се въведи принципът на „пощенската марка”, тоест да има еднакви цени за Европа, тогава ще пострадат големите и то преди всичко немските купувачи, а те няма да се съгласят“, посочи той.

По думите на експерта има много сериозни проблеми и единна Европа в областта на газови доставки трудно би могло да има от чисто формална гледна точка.

„Нещата дълго време ще си останат такива, каквито са, но е важно засилването на междусистемните връзки. Единствено, когато има междусистемни връзки, може да се въвежда спот пазар. Това е изход, но в по-дългосрочен план, защото Европа трябва да изгради много свързана газова система“, отбеляза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 6 rate down comment 2
power grid
преди 8 години
Бе тоя енергиен експерт не беше ли оня дето зимъска ни съветваше че цивилизованите държави си изключвали електропроводите га вали сняг та да не се образувал лед.Бах ти експерта и специалиста аферим.Според мен е добре облечен и зализан пропагандатор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
Arr
преди 8 години
Германия е единствента която не зависи от Украински транзит свързана дирекно на източника !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 11
STRAHO
преди 8 години
Между казано и реализирано разлика голяма. Аз мисля, че Тасев е прав. От самото начало бе видно, че целта да ни спрат "потока" е вместо директно от Русия, да си внасяме руската газ през някой от големите западни играчи. И нашия "елит" си го знае прекрасно. Цената за нас няма да е по ниска от настоящата в никакъв случай. Даже трябва да се радваме ако остане такава. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 3
lyusien
преди 8 години
Европеиския комисар по енергетика Шафрович излезе и ясно каза че същите правила на енергииня съюз които важат за Южен поток важат и за Северен поток но този много голям експерт твърди обратното На кого да вярваме -на европеиския комисар или на този човек ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още