IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният регулатор ще намали цената на „зелената енергия“

Очаква се преференциалната цена, по която се изкупува енергията от възобновяеми енергийни източници, да падне от 1 юли

12:06 | 15.05.12 г.
Енергийният регулатор ще намали цената на „зелената енергия“

Преференциалната цена, по която се изкупува енергията от възобновяеми енергийни източници ще бъде намалена от 1 юли 2012 г., заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

В момента се правят анализи, но категорично ще се понижат цените на енергията най-вече от фотоволтаици, защото се намаляват и капиталовите разходи, заяви Семерджиев, без да се ангажира с конкретен процент. 

Шефът на регулатора отказа да коментира каква ще бъде цената на природния газ през третото тримесечие на годината, като обяви, че се чака заявлението на "Булгаргаз". 

Окончателното предложение на българския доставчик за цената на природния газ за третото тримесечие на 2012 г. ще бъде оповестено при внасяне на предложението в ДКЕВР на 11 юни т. г.

От газовата компания вчера официално оповестиха прогнозата си за цената на синьото гориво през третото тримесечие на годината, според която върху стойността трябва да окаже влияние само курса на долара.

В съобщението се казва още, че при подписване на споразуменията за договореното с "Газпром" намаление на доставните цените на природния газ със средно 11,1%, усреднената цена на входа на газопреносната мрежа ще се доближава до действащата цена през второто тримесечие на 2012 г.

За целта трябва да бъдат подписани споразуменията за договореното с „Газпром” намаление на доставните цени. То беше направено в края на март от министъра на икономиката Делян Добрев и трябва да влезе в сила със задна дата от 1 април.

Засега обаче все още не са подписани анексите към действащите договори, които да позволят намалението да се приложи на практика. Вчера работна група, начело с изпълнителния директор на „Булгаргаз” Димитър Гогов, замина за Москва с намерението да бъдат подписани необходимите документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още