IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният министър отхвърли упреците за монопол в енергетиката

От БСП обявиха, че ще сезират прокуратурата за монопол на дружества, свързани с Христо Ковачки

18:24 | 22.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА, архив</em></p>

Снимка: БТА, архив

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви за пореден път, че проблем с висока цена на тока заради монопол на пазара няма.

Петкова свика специална пресконференция във ведомството в отговор на твърденията на БСП, че има свързани лица в енергетиката, заради което цената на тока за българския производител е по-висока.

По-рано днес на пресконференция депутатът от БСП Кирил Добрев заявиа, че българският производител плаща изключително висока цена за електроенергия. От левицата попитаха как съседни на България страни купуват електроенергията на цени в пъти по-ниски от хората, които живеят там, където тя се произвежда.

От левицата съобщиха, че по този повод ще пуснат сигнал до прокуратурата за енергиен монопол на фирми, близки до Христо Ковачки.

Средната цена на тока на Българската независима енергийна борса за периода юни - 22 август 2019 г. е била 48,59 евро. Цената на румънската борса за същия период е била 49,86 евро. Средната цена на унгарската борса електроенергията в този период се е търгувала за 50,14 евро, мотивира се Петкова, позовавайки се на информация на енергийната борса, предава БТА.

Официалните данни показвали, че само на 9 август цената на българската енергийна борса е била по-висока от тази на съседните борси - в Румъния и Унгария. Тогава цената в България е била 124,62 лв., докато базовата цена на румънската и унгарската борси е била 111, 46 лева. Базова цена за утре на БНЕБ е 85, 11 лв. На румънска борса - 110 лв., на унгарската борса - 107,94 лв.

"Хубаво е, когато се говорят такива неща, наистина да се проверяват фактите", заяви Теменужка Петкова. Тя изтъкна, че цените на либерализирания пазар се определят както всеки друг свободен пазар - спрямо търсенето и предлагането.

Изказванията, че произвеждаме електроенергия, която продаваме евтино в Гърция, противоречат на принципите на ЕК за общ пазар, коментира Петкова.

Енергийният министър призова всеки, който има съмнения за поведението на участници на пазара, да сезира КЕВР и припомни, че тя лично е направила това за цените на борсата на 3 юли, когато в рамките на няколко часа цената отбеляза рекорд.

„Очевидно предизборната кампания е в своя пик, ако съдим по казаното днес от страната на БСП. Явно колегите имат доста къса памет, защото, когато поехме ресора през ноември 2014 г., ситуацията беше изключително тежка. Дефицитът в „Национална електрическа компания“ ЕАД надхвърляше 800 млн. лв., задълженията към т.нар. американски централи бяха застрашителни, междуфирмената задлъжнялост – също, работата на целия сектор беше блокирана“, коментира още министърът на енергетиката Теменужка Петкова, цитирана в прессъобщение на ведомството.

По отношение на това, че компании свързани с Христо Ковачки участват в процедурата за изграждането на АЕЦ "Белене", Теменужка Петкова обясни, че всеки е имал възможност да заяви желание за участие в процедурата. На по-късен етап ще се определи кой точно ще бъде избран за стратегически инвеститор на проекта, посочи енергийният министър. Процедурата за избор на стратегически инвеститор в АЕЦ „Белене“ е максимално публична и прозрачна и в нея може да заяви интерес за участие всеки, който прецени, каза Петкова за твърдението на БСП, свързано с участие на Христо Ковачки в процедурата.

По отношение на изказването, че държавните дружества са излезли „в почивка“, което е дало възможност на други мощности да се включат на пазара, Петкова припомни, че става въпрос не за почивки, а за планови годишни ремонти. Те се оповестяват година по-рано и са пряко свързани с техническата възможност на мощностите да работят нормално, уточни енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още