IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийният микс на НЕК отпада от началото на 2016 г.?

ГЕРБ подготвя нови промени в енергийния закон, които ще бъдат внесени в средата на тази година

17:10 | 05.02.15 г.
Енергийният микс на НЕК отпада от началото на 2016 г.?

С нова промяна в Закона за енергетиката от средата на годината ще бъде въведена пълната либерализация на енергийния пазар от 2016 година. Това съобщи пред журналисти председателят на парламентарната енергийна комисия и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

По негови думи от началото на следващата година няма да има енергиен микс, продаван от Националната енергийна компания (НЕК), но ще има преференциални цени и фонд, който да покрива разходите за зелена енергия.

"Ще има енергийна борса, на която няма да се продават излишъци, а ще минава цялото количество електроенергия", каза още той, допълвайки, че такъв е моделът на енергийната борса в Румъния.

В отговор на въпрос на Investor.bg Добрев коментира, че на този етап няма да има мерки, които да стимулират въвеждането на умни измервателни уреди. Подобни текстове са вписани в Закона за енергийната ефективност, разгледан по-рано днес на заседание на енергийната комисия, но няма да бъдат част от пакета за промени в Закона за енергетиката.

До края на деня, когато изтича и крайният срок, ГЕРБ ще внесе предложенията си за промени в енергийния закон, съобщи още Добрев. Те предвиждат разделянето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране на два състава, които да приемат специфичните решения за енергийния и водния сектор. Комисията не трябва да се разделя на две комисии, каквито предложения има внесени от други групи, а е достатъчно да бъде увеличен съставът й - от седем на девет членове, с един председател.

Допълнително са изготвени предложения, които да свият максимално текущия дефицит в Националната електрическа компания (НЕК), който е между 600 и 800 млн. лева. "Дефицитът расте, защото регулираният пазар се свива, защото все повече малки фирми излизат на свободния пазар", уточни Добрев.

Част от конкретните мерки в тази насока е използването на цялата сума от продажбата на квотите за въглеродни емисии, които са в размер на около 250 млн. лева годишно. Според европейските правила тези средства могат да бъдат ползвани или за енергийната ефективност, или за зелена енергия. Правителството се възползва от този текст и ще използва парите за покриване на средствата за изкупуване на тока от ВЕИ.

Допълнително ГЕРБ предлага измерване на топлинния товар на когенерациите, защото има сигнали, че те имат по-голям енергиен товар, отколкото топлинен. Токът от когенерациите се изкупува също на преференциални цени. Когенерациите и заводските централи трябва да докажат и че производството им е високоефективно, допълни още бившият енергиен министър.

Той припомни, че ДКЕВР е одобрил определен брой часове работа на тези дружества, а се оказва, че те работят повече. По решение на регулатора сумата от изкупуването на електричеството от когенарации и заводски централи е 500 млн. лева за целия регулаторен период. Разчетите досега пък показват, че ако не бъдат извадени неефективните централи, НЕК ще трябва да плати над 600 млн. лева.

Един от начините тази сума да бъде намалена е да бъдат платени точно определените суми, а количеството електричество, което ги надхвърля, да бъде продавано на свободния или балансиращия пазар, допълни още Добрев.

Предложение на ГЕРБ е и да бъдат дадени правомощия за Агенцията за финансова инспекция (АДФИ) да проверява дейността на всички дружества, които имат регулирани или преференциални цени за изкупуване на електроенергия, с изключение на генерациите под 200 киловата.

Проверявани ще бъдат разходите и процедурите на дружествата и докладите ще бъдат представяни пред ДКЕВР, за да се види има ли разминавани между реалните и представените пред енергийния регулатор разходи.

С новите промени в Закона за енергетиката отпадат и преференциалните цени за производство на електричеството от биомаса. Единственото изключение ще бъде за централи, чиято суровина са животински отпадъци, стана ясно още от думите на Делян Добрев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още