IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Енергийната комисия в парламента ще обсъжда АЕЦ Белене на закрито заседание

Поради напредналата фаза на арбитражното дело срещу България се избягва публичното обсъждане на темата

16:56 | 15.01.15 г.
Енергийната комисия в парламента ще обсъжда АЕЦ Белене на закрито заседание

Арбитражното дело, заведено срещу България заради отказа за строителството на АЕЦ „Белене”, е в много напреднал стадий. Предстои първа размяна на писмени защити, което ще се състои на 25 февруари. Втора размяна на защити ще стане на 22 май 2015 година.

Това съобщи пред представителите на комисията по енергетика в Народното събрание ръководителят на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен.

Той участва в дискусиите по внесеното от Волен Сидеров искане за отмяна на правителственото решение за спиране на строителството на втората ни ядрена централа. Коен уведоми депутатите, че заради напредналата фаза на делата, адвокатската кантора, която защитава страната ни по висящите арбитражни дела по проекта, е препоръчала да няма публично обсъждане на темата.

Това наложи отмяната на дискусията, която все пак ще бъде проведена, но по време на закрито заседание на комисията.

Малко преди да бъде сложена точка на дебатите по темата депутатът от Патриотичния фронт Славчо Атанасов посочи, че ще подкрепи предложението на Атака. Той обясни още, че България е продала първия произведен блок за централата на Русия на загуба - купен е за около 365 млн. долара, а е продаден за 265 млн. долара.

Депутатите не подкрепиха и искането на Волен Сидеров за отнемане на лиценза на трите електроразпределителни дружества. Зам.-министърът на енергетиката Антон Павлов посочи, че отговорни за отнемане на лицензи са Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, както и Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, ако има нарушения на приватизационния договор. По тази причина и от Министерството на енергетиката посочват в своето становище, че предложението не е съобразено с нормативната уредба и е неприемливо.

Магдалена Ташева от Атака поиска ДКЕВР да даде пълна информация за одитите на трите дружества и подробности по процедурата за отнемане на лиценза им, стартирала през 2013 година. Това искане беше подкрепено от депутатите и председателят на комисията Делян Добрев задължи ДКЕВР в срок до една седмица да представи тази информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още