IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Караниколов: Постижимо е икономическият растеж да надмине 3%

Външни фактори и бюрокрацията може да са възпиращи фактори

16:15 | 16.05.17 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Постижимо е икономическият растеж да надмине 3%, заяви пред БНР икономическият министър Емил Караниколов, който доскоро беше шеф на Агенцията за приватизация.

„Излезе бюджетната прогноза. Ще гоним растеж на икономиката около 3%. Ще направим всичко възможно да е и нагоре“, каза той.

Запитан дали това е възможно, той каза: „Постижимо е. Ще се постараем да е доста повече. Това зависи и от нас, и от бизнеса, и от работещите“.

На въпрос какви са пречките пред икономическия растеж, той каза, че това може да са външни фактори – например „ситуацията в страните около нас“. Вътрешен фактор е бюрокрацията, „която трябва да отстраним, ако е възможно“.

Емил Караниколов заяви, че в момента екипът на икономическото министерство се е съсредоточил върху подобряване на нормативните актове и отстраняване на административните тежести, което ще стане след консултации с бизнеса и анализ. 

В отговор на въпрос дали ще прави ревизия той каза: „Ще надграждаме доброто, ако установим нередности, ще уведомим компетентните органи“.

„Предвиждат се промени в Закона за насърчаване на инвестициите и в Закона за Малките и средните предприятия, което означава, че може би ще обединим двете агенции“, каза още той.

„Не че няма чужди инвестиции, трябва да направим всичко възможно да има повече“, коментира министърът.

Той съобщи, че в държавните дружества няма да се правят смени, но бордовете ще бъдат намалени. Ако е имало петима мениджъри, ще станат трима.

По думите му в момента няма ясно законодателство как да се назначава мениджмънтът на държавните дружества, това трябва да се регламентира със закон и да има публични конкурси с ясни и точни критерии, а не безпринципни назначения.

Проект в тази насока е предложен от БСП и върху него може да се работи.

Дружествата към Министерството на икономиката са на печалба, посочи още Караниколов.

Той заяви, че не познава предложения за зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, който е бивш изпълнителен директор на НЕК. Срещу назначението възразиха работодателските организации АИКБ, БСК, БТПП И КРИБ.

Не го познавам, заяви икономическият министър и отказа коментар, тъй като назначението не е в неговото министерство.
Той уточни, че екипът, с който ще работи в Министерството на икономиката, е одобрен изцяло от него.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:42 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
Alee
преди 6 години
Министър Караниколов детето чудо в Правото - завършил на 21 г.Дилян Пеевски 2!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Както пише в подзаглавието вие сте сред ВЪЗПИРАЩИТЕ фактори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
nobel
преди 6 години
Постижим е тоз ръст, постижим е. Проблемът е, че трябва НЯКОЙ ДРУГ да го постигне. Вие самите какво можете да постигнете? Ами че постигнете го ако можете. Проблемът е, че въобще не зависи от вас. Единственото смислено и полезно нещо, което можете да направите по въпроса е да пречите по-малко. Поне това опитайте, защото очевидно нищо друго не можете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
Stone_Kold
преди 6 години
Не случи на народ таз територия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 0
stanislavr
преди 6 години
Нито правителството с министър-председател.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 0
Спящият бик
преди 6 години
Не случи на министри това министерство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Най-*** е че трябва да има екипна работа между министерствата, но това за сега е само на думи. Няма как да развиваме икономика без образование, екология, право и вътрешен ред. Няма как социалната политика да е отделно от икономиката, а за туризма, земеделието, транспорта и енергетиката не говоря, те са част от икономиката. Няма как да развиваш спорт и да работиш за младежта, без здравеопазване и образование. А за външната политика, за която икономиката е *** дума, няма да говоря, то подобно е положението и с военното министерство, нищо, че имаме развита военна промишленост. Разбира се, има изключения, но те не са правило.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
ivanrog
преди 6 години
Не знам защо днес всички се упражняват на тема постижими ли е икономически ръст от 3%, ами постижими е, то и доста по-висок е постижими, все пак сме на дъното в ЕС, т.е. има поле, но дари е реалистично, ами не мисля. Причини бол, една от нея е споменал и новият министър, само дето забравя, че след 10 години в управлението на държавата, управляващата партия дори не си е изпълнила и спешните "антикризисни" мерки, дето взе в началото на първия мандат. Не говоря, че въпреки съществуваща закон за намаляване на административната тежест, се работи на парче, бавно и често безпринципно. Не говоря, че и се приемат ново натоварване с едни или други решения. За мен първото е ясна стратегия за развитие, а не стандартните приказки, която да е приета с широк консенсус, защото една стратегия няма как да е само за времето на един или два мандата. След нейното приемане трябва и ясна програма за следването й, а за това трябва добре подготвена администрация, а не сегашната политически зависима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още