IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Караниколов: До 30 дни ще бъде готов водопроводът за Перник

Пътят Голямо Бучино - Перник е затворен заради дейностите по изграждането до средата на февруари

10:05 | 03.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Въпреки че крайният срок за проекта за изграждане на водопровод от Мало Бучино към Перник е 40 дни, в ефира на БНТ министърът на икономиката Емил Караниколов изрази надежда той да бъде завършен за 30 дни. Той добави, че първият един километър е готов.

„Вече поставяме и тръби. Тук се оказа, че има едно блато, което наводнява. Сега ще изпомпаме, ще създадем организацията и считам, че вероятно до 30 дни ще сме готови“, увери Караниколов.

Припомняме, че към момента водопроводът  от Мало Бучино към Перник е единствената надежда на хората да се справят с водния режим в града. Водата ще идва от язовир Бели Искър. Пътят Голямо Бучино - Перник е затворен заради дейностите, които се извършват, и така ще бъде до средата на февруари. Докато се изгражда новият водопровод, хората от Перник ще ползват вода от язовир Студена.

От думите на икономическия министър административни процедури са забавили работата за около 3 дни, но ще това време ще бъде наваксано. 

„Очакваме днес към обяд да се включат и от Строителната камара с конкретни проекти. Те ще започнат работа по помпената станция, която е в другия край на този обект и считам, че с тяхната помощ 30 дни е срок, който е постижим“, каза Караниколов.

Междувременно bTV съобщава, че критично ниски са нива на водата в язовир „Огоста“ и „Върбешки“ в Северозападна България. Хората от село Върбешница, жители на Мездра и риболовци се притесняват, че съоръжението може да е източвано умишлено. Обемът на язовира в 2,5 млн. куб. м и се използва изцяло за промишлени нужди. Местни разказаха, че се грижат за язовира от години и никога досега не е бил в такова състояние. Те призоваха за спешна проверка, която да установи дали вода е източвана нерегламентирано. Кметът на Върбешница Магдалена Динкова обясни пред телевизията, че преди 2 години подава становище до Басейнова дирекция-Плевен заради това, че давали водата на фирма за промишлени цели. Получава писмо, в което се твърди, че язовирът не се използва за напояване и от фирмата могат да правят каквото преценят с водата. Въпреки това получава уверението, че ако падне нивото на водата, ще бъде преустановено подаването към кариерата в Мездра.

Според „Напоителни системи“ проблемът с нивото на водата е заради липсата на притоци, но реално не знаят кой и за какво използва водата, защото техните задължения са „до водомера“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още