IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Volkswagen не се е отказал от Турция

Всяка инвестиция е важна за България, но въпросът е каква е цената за привличането й, каза финансистът

09:29 | 16.10.19 г. 7
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германският автомобилен концерн Volkswagen не се е отказал от Турция, но ясно огласеното решение е да се отложи взимането на решение за тази инвестиция, каза по БНТ финансистът Емил Хърсев.

От Volkswagen обявиха във вторник, че отлагат решението си за завода на стойност 1,3 млрд. евро заради започналата миналата седмица турска операция в Сирия.

За Хърсев вече твърде сериозно се поставя въпросът, който е трябвало да си постави в самото начало - какви са критериите и как изобщо се избира локацията за една такава инвестиция, подчерта той.

Емил Хърсев каза, че е имало изказване на един от членовете на Надзорния съвет на концерна, който е и акционер, което е поставило много въпроси, в това число и въпроси, които ние трябваше да си поставим – „какви са тези състезания, какъв е този спринт и надпревара да се дават субсидии на частни фирми и по какъв начин изобщо се допуска този механизъм на наддаване на субсидии, при който естествено, че нито една европейска държава не би могла да конкурира една централизирана и авторитарна държава като Турция“.

Финансистът посочи, че не е видял и не е чул ръководен фактор в България, който да каже, ако дадем 400 млн. евро, колкото е обещала Турция, как страната ни ще ги получи обратно. Той смята, че има много основания да се постави въпросът за корупцията във Volkswagen. „Предложен е максимумът от нашата държава и този подарък от близо 300 млн. лв. не е много обоснован. Хубаво е да имаме знаков инвеститор, добър имидж е, но трябва да се гледат ползите“, посочи финансистът. 

По думите на Хърсев България би трябвало малко по-трезво да оценява възможностите си. Всяка инвестиция е важна, но въпросът е каква е цената за привличане на тази инвестиция, категоричен е Хърсев. И допълни, че трябва да се разбере по какъв начин се харчат държавните пари, когато става въпрос за стимулиране на чуждестранни инвестиции.

Що се отнася до военния конфликт в Сирия и отлагането на решението за инвестицията, то България вече е в по-изгодна позиция, коментира Хърсев. Според него страните, които ползват безмитен режим с европейското икономическо пространство, трябва да не спъват конкуренцията и да не субсидират над нормите. 

Германският автомобилопроизводител вече създаде свое турско подразделение в западния град Маниса в началото на октомври, с което постави основите за начало на производствената си дейност в Турция. Въпреки това противоречивите решения на президента Реджеп Ердоган и негодуванието срещу тях в Брюксел разколебават компанията.

Заради военната си офанзива в Сирия Турция попадна под силна международна критика. В понеделник германското правителство призова за незабавно спиране на военната операция. Страните членки на Европейския съюз се договориха вчера да ограничат износа на оръжие за Турция, а президентът на САЩ Доналд Тръмп наложи санкции на Анкара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:28 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
Mit1
преди 4 години
Прочети внимателно долният ми въпрос. Добре си обяснил какво печелим с *** пример, въпросът е че трябва да има ясни изисквания за критерии, за да е честно и открито. Прочети въпроса ми по-долу, за да разбереш какво имам в предвид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
MyPr0gres
преди 4 години
Ами по-горе ти обясних какво печелим. Просто всичко е математика и то доста елементарна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
MyPr0gres
преди 4 години
Нека ти направя и една доста груба и смешна калкулация. Знаеш как се формира БВП на дадена страна, нали? - Потребление + износ като стойност - внос (и още някои стойности но да не ги изброявам). За производството на 100 000 автомобила ще имаш да кажем внос на материали за 20 000 евро ти тези материали + труд ги преобразуваш на 30 000 евро - т.е. разликата от 10 000 остава в страната като вид в БВП или 100 000 x 10 000 = 100 000 000 прираст на БВП само от това производство. Да не говорим колко работа се създава за локалните доставчици. В една кола има около 30 000 компонента - така представи си колко фирми са това и колко голям шанс даваш на родни фирми да произвеждат. Ето тогава ми говори дали тези смешни 300 милиона, които държавата щяла да даде дали си заслужават. Така че те съветвам първо да мислиш и после да коментираш...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Да, така е прав си, ползите са много повече, но бъди сигурен че става дума за много повече отстъпки от страна на България. Не са само 300 мил, те са допълнително към всичко останало. Пак съм сигурен, че ще е изгодно. Въпроса тук е, не дали ще е изгодно или няма да е изгодно, а какви са изискванията и каква е сметката - какво даваме и какво печелим. Не може почти всичко ( примерно 90%) да става при затворени врати и хората нищо да не знаят при такива огромни по значение неща за страната!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
MyPr0gres
преди 4 години
Предлагам да седнеш на едно бюро, да извадиш един лист и химикал и да сметнеш колко са ползите грубо и тогава да коментираш Хърсев какво е казал. 300 мил сравнено с 1,5 милиарда евро инвестиция + заплатите на високоплатени 5000 служителя години напред + производството на 100 000 автомобила на година, отделно създадената работа на стотици поддоставчици. Бихме си избили тези смешни 300 милиона за под година ама кой да смята. По-добре да си говорим глупости...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 2
Bill-bg
преди 4 години
Хърсев задава много резонни въпроси, но няма кой да отговаря.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 1
Mit1
преди 4 години
Наистина - много важно е да има яснота и написани критерии как точно се взимат тези решения. Може би не всичко, но основните. Ако по повечето основни критерии сме едни гърди нарпед, то нямам как да ни изпреварят. Ако има как, значи това е - корупция, неспазване на закони и норми, неспазване на човешки права и експлоатация. Това е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още