IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Хърсев: Спадът на БВП ще е по-малко от 7%

Хаосът е най-сериозният проблем в сегашната ситуация, твърди финансистът

13:16 | 04.08.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България все още няма потвърдено тримесечие на икономически спад. Такъв ще има, но едва ли ще е в такъв мащаб, както прогнозират „врачки” като Световната банка например, според мен ще е по-малко от 7%. Това прогнозира в ефира на Нова телевизия финансистът Емил Хърсев. Повод за коментара му е репортаж как германската и испанската икономика само за едно тримесечие са изгубили растежа си за 10-15 години. Според Хърсев се очаква и страната ни да направи крачка назад, защото 40% от хората в България имат намалени доходи. Той прогнозира нови съкращения в туризма, въпреки че вече всичко работи след блокадата от пролетта. 

По думите му България остава в периферията на кризисния процес в икономиката. „Нещата идват по-бавно. Икономиката обаче е свързана и никой не може да остане изолиран. Затова вероятно ще има отражение и върху нас”, каза финансистът.

Според него до изтеглянето на нов дълг ще се стигне при всички положения. „Ние участваме в европейската програма за възстановяване. Там една сериозна част, около 40%, от всички мерки, които бяха договорени са дългови”, обясни Хърсев и добави, че изтеглянето му ще се наложи за покриване и на мерките, които в момента се обявяват от държавата. 

Според Хърсев хаосът е най-сериозният проблем в сегашната ситуация. „Той ражда страшно безпокойство. Човекът има нужда от стабилност и трябва да знае какво се случва”, заключи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
дядя Вова
преди 3 години
Емил Хърсев: Спадът на БВП ще е по-малко от 7% Споко бе, официално в САЩ е -32,9%Ти се погрижи да си почистиш чекмеджетата. И твоите авери приватизатори и зидари тоже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
ivanrog
преди 3 години
Както е тръгнало туризма ще има едни 60-80% спад - 20% са отворените хотели, намалена посещаемост и т.н. Туризма представлява около 12% от БВП, т.е. само от неговото намаление ще има спад между 7 и 9,5%. Отделно имаме спад в селскостопанство, автомобилни компоненти и т.н. Всичко води и до спад в приходите на хората, което пък ще доведе до спад и на потреблението. Не очаквам да се разминем с нисък спад.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още