IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Димитров призова ВиК дружествата да ползват и алтернативни водоизточници

Освен язовир "Асеновец" има още пет системи, от които може да се водоснабдява Сливен, твърди екоминистърт

16:24 | 28.02.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров призова местните ВиК дружества да ползват и алтернативни водоизточници извън язовирите. Това стана по време на парламентарния контрол в отговор на депутатски питания за състоянието на язовирите "Асеновец" и "Камчия", съобщава Нова телевизия.

Освен язовир "Асеновец" има още пет системи, от които може да се водоснабдява Сливен, каза Димитров. По думите му язовир "Асеновец" е едногодишен изравнител и регистрираният приток през 2019 г. е 14,07 млн. куб. м, който е характерен за суха година. За същата година ВиК дружеството е използвало 22,351 млн. куб. м вода от язовира без да бъдат ползвани алтернативни водоизточници.

Според Димитров миналата година язовирът е точен непрекъснато без да се ползват алтернативи, в резултат на което тази година е с по-ниско ниво. Предвид намаляващия обем на язовир "Асеновец" през ноември 2019 г. управителят на ВиК-Сливен е информиран за необходимостта да бъдат предприети действия за включване на източници на алтернативно водоснабдяване от подземните водоизточници с цел ограничаване на водовземането от язовира и недопускането на водна криза в Сливен, каза екоминистърът. 

Малко по-рано той проведе извънредна среща с директорите на регионалните структури на ведомството във връзка със създалото се напрежение в системата след проведените акции и задържания в някои от дирекциите, съобщиха от ресорното министерство.

Срещата се проведе по настояване на регионалните инспекции по околната среда и водите, Басейновите дирекции и националните паркове в страната, като в нея участваха почти всички ръководители.

„Държавни общини, областни администрации, гори – да поемат част от тези функции, които са вменени и се очакват от нас като резултат“, каза Екатерина Гаджева – директор на регионалната инспекция в Смолян. Тя допълни, че извънредният труд не се заплаща и призова за по-високи възнаграждения.

Сред исканията са и допълнителни назначения на експерти, обясни Десислава Консулова – ръководител на Басейнова дирекция „Черноморски район“.

„Бройките са прекалено малко на фона на прекалено многото сигнали“, каза тя.

Напрежението в системата коментира и Емил Димитров. „Всяка сутрин като тръгвам, гледам пред работата има ли бус да ме прибере, защото съм дошъл да пусна водата на гражданите“, обясни екоминистърът.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още