IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Ваксините срещу COVID не са пуснати прибързано

Преболедували коронавирус между двете дози ваксина да си поставят и втората, съветва вирусолог

11:03 | 30.03.21 г. 13
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz Bloomberg

Не се очаква драма в бъдеще от това, че ваксините са разработени бързо. Броят на доброволците е бил много по-голям, отколкото при нормална процедура. Това каза по БНТ вирусологът проф. Радостина Александрова.

Ваксините не бяха пуснати прибързано, допълни и Момчил Баев, доктор по социална медицина. Той напомни, че геномът на вируса е разчетен в началото на пандемията.

Имаме десетилетия опит в разработването на ваксините, сега разликата е в това, че ваксините са имали всички финансови ресурси за тяхното производство, целият научен ресурс е бил въвлечен в този процес, обясни Баев.

Проф. Александрова допълни, че технологията на РНК ваксините изисква много по-кратко време за производството им, което е помогнало да се съкрати производственият процес. 

Тя посъветва хората, които са преболедували COVID-19 между двете дози ваксина, все пак да си поставят и втората. Тя прогнозира, че изграждането на колективен имунитет няма да е толкова лесно, колкото ни се иска.

Страховете на хората се подхранват от некомпетентно говорене по темата, социалните мрежи се превърнаха в инкубатор на фалшиви новини, каза Момчил Баев.

Той не се съгласи с твърдението, че всяка следваща произведена ваксина е по-добра.

Директорът на „Майчин дом“ проф. Иван Костов коментира по bTV, че при третата вълна на COVID-19 има повече случаи на заразени бременни жени.  По думите му тежките случаи също са зачестили – има родилки с дихателни проблеми и настанени в интензивни отделения.

Проф. Костов коментира, че има спорове дали бременните жени трябва да се ваксинират. Той уточни, че в Щатите са на положително мнение, но Европейката агенция по лекарствата все още не е дала разрешение.

„За България нашето експертно мнение е, че това може да става единствено след категоричното желание на бременната, с информираното становище на наблюдаващия акушер-гинеколог“, посочи експертът. Той обясни, че се е подписал под препоръката на експертния съвет бременните жени и тези, които планират такава в следващите шест месеца да не се ваксинират. Проф. Костов уточни, че информацията по темата се променя постоянно и становището на международните експерти за периода на имунизиране при планиращите бременност вече е по-кратък – около три месеца.

„Становището стъпва основно на научни данни. Всеки конкретен пример е различен. При бременна жена с хронични заболявания – това може да усложни протичането на бременността при евентуална ваксинация. Много малко е все още информацията за бременност и ваксини и затова внимаваме“, допълни той. Проф. Костов препоръча на бременните жени да търсят лекарска помощ веднага, ако бъдат диагностицирани с коронавирусна инфекция и да не чакат поява на симптоми, защото състоянието им може бързо да се влоши.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Хахаха. Трябва е много *** някой за да участва в този медицински експеримент.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Bill Gates: Vaccines Are Phenomenal Profit MakersBill Gates What You Were Not Told, reviews the personal and professional background of the Microsoft mogul, including a statement revealing his real motive for investing in vaccines their 20 - 1 return on investment.https://childrenshealthdefense.org/defender/gates-vaccines-phenomenal-profit-makers/ТОЛКОВА ЗА ФИЛАНТРОПИТЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
Bill Gates: Vaccines Are Phenomenal Profit MakersBill Gates What You Were Not Told, reviews the personal and professional background of the Microsoft mogul, including a statement revealing his real motive for investing in vaccines their 20 - 1 return on investment.ТОЛКОВА ЗА ФИЛАНТРОПИТЕ !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 4
neon7
преди 3 години
Както се очакваше всичко, което пречи на "ваксините" да се отстрани !EMA: Ивермектин да не се използва за лечение на COVID-19https://***.dnes.bg/eu/2021/03/23/ema-ivermektin-da-ne-se-izpolzva-za-lechenie-na-covid-19.484310 Евтин, достъпен и ефективен Ивермектин спаси много човешки животи, докато ваксините отнеха хиляди! ЗА КОЙ РАБОТИ ЕМА ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
хехе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
Bingomatic2
преди 3 години
Това съм почти сигурен, че не е вярно. Като ваксинирах детето за тетанус нищо не съм подписвал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 1
abdul
преди 3 години
Радвай се! Скоро ще спрат да ги правят ако НЯМАШ ваксина. хихихи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Mirilai-lai
преди 3 години
И да се чуди човек защо освободиха производителите им предварително от всякаква отговорност за бъдещи нежелани ефекти, и защо нито един застраховател не желае да прави застраховка Живот или Инвалидност следствие на ваксиниране
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 7
zelka007
преди 3 години
ти в момента подписваш за всичко информирано съгласие като постъпиш в болница или преди каквато и да е медицинска манипулация ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
дядя Вова
преди 3 години
Западните ваксини, АстраЗенека па хеле,не са минали всички стадии на изпитания..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още