IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти предупреждават за засилване на фишинг атаките след пробива в НАП

Няма риск да се окажем с кредит заради теча на лични данни, може обаче да се активизират телефонните измамници

10:21 | 29.07.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Експерти предупреждават за активизиране на фишинг атаките след теча на данни от НАП. „Сменете паролите и следвайте стъпките, които НАП е обявила на интеренет страницата си. Твърде вероятно е фишинг атаките да се засилят“, съветва Юлия Пригонча от Асоциацията за защита на личните данни, пред "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

След пробива в системата на приходната агенция бяха откраднати данните на над 5 млн. българи. В публичното пространство изтекоха данни за български и чужди граждани и търговски дружества, включително три имена, ЕГН на български граждани, имена и ЕИК на търговци, данъчна и осигурителна информация по подадени годишни декларации, получени в НАП от други институции в България по международния обмен на информация в информационната система VAT REFUND, ползвана и съхранявана в сървър на НАП и др.

Юлия Пригонча не е открила изтекли нейни данни, но настоя, че проблемът е сериозен. Според нея трябва да се полага непрекъсната грижа към защитата на нашата информация. Да се правят оценки на риска и да се подобрява сигурността. 

"Ние сме против това да се създават паники. Хората следва да бъдат спокойни от гледна точка на това, че няма пряка заплаха някой да им продаде имота", коментира тя и предупреди да бъдем бдителни. 

"Отправили сме официални запитвания към отговорните институции - какво е било предприето и защо е допуснато да се стигне. Апелираме да не се стига до подобни неща, а мерките да идват на по-ранен етап. Добре е администраторите да си вземат поуките", каза още Пригонча.

Компютърният специалист Божидар Божанов е сред гражданите с изтекли данни след атаката в НАП. Той препоръча да се абонираме за SMS при движение на банковата ни сметка.

"Основният проблем е, че много хора използват една и съща парола навсякъде. Лошите хакери ще пробват с вашата парола в НАП да влязат в пощата и банкирането ви", посочи той и препоръча да сменим паролата си при изтечането ѝ.

Попитан за фишинг атаките, които се очаква да зачестят, компютърният специалист коментира: „Трябва да проверяваме кой е изпращачът и да не отваряме линкове, които не знаем къде водят. Да не си пишем потребителското име и парола на сайт, чийто адрес не сме проверили“.

Пред Bulgaria ON AIR той отбеляза, че НАП най-вероятно ще намери кой точно е допуснал грешката и служителят ще си понесе последствията. По думите му обаче е спорно дали Комисията за защита на личните данни е органът, който трябва да вземе мерки.

От днес НАП пуска телефон, на който може да се получи допълнителна информация за изтеклите лични данни. Според Божанов има риск измамници да получат неоторизирана достъп до информация, възползвайки се от ситуацията.

Няма риск да се окажем с кредит заради теча на лични данни от НАП, коментара пред Нова телевизия Николай Цветанов, представител на фирмите за бързи кредити.

Дори при онлайн кредитите има момент, в който лицето, заявило кредит се среща с консултанта лице в лице. Трябва да има съвпадение между лицето, което кандидатства и титуляра на сметката, каза Цветанов. В един или друг етап има физическа среща със заявителя, посочи той.

Георги Тошев, кредитен консултант, също отбеляза, че няма как да станем собственик на лизинг или на потребителски кредит. Трябва да сме много внимателни със споделяне на лични данни, посъветва той.

Тошев предполага, че ще се активизират телефонните измамници. Трябва да внимаваме къде и пред кого споделяме финансова информация и лични данни, предупреди той.

За рискове от злоупотреби вследствие на НАП-лийкс предупредиха и други експерти преди дни. Изтекли са комбинации от данни. А когато става дума за голяма група от хора с персонализиран подход, могат да се случат непредвидими ситуации. Около това мнение се обединиха Георги Шарков, ръководител на Лаборатория по киберсигурност в София Тех Парк, бивш национален координатор по киберсигурност, и IТ експертът Борис Колев пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата вижте във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още