IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Има мерки срещу аптечния туризъм

Таксата за разрешение за пускане на продукт може да се намали, каза д-р Стойчо Кацаров

10:48 | 08.02.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Основна причина за липсата на много медикаменти у нас са много високите административни бариери преди пускането на продукт на пазара – сроковете, които се изискват, както и таксите. 15 хил. лв. е таксата за разрешение за пускане на продукт. Ако той струва 3-4 лв., нормално е вносителите да не искат да я заплащат. Това каза д-р Стойчо КацаровЦентър за защита на правата в здравеопазването, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Кацаров таксата може да бъде намалена.

Законът казва, че таксите трябва да покрият допълнителните разходи на администрацията за издаването на подобен документ.... Допълнителните разходи са евентуално заплащането на някои експерти или консумативи. Това няма как да струва 15 хил. лв.“

Спектърът хора в България, на които се налага да търсят лекарствата си в чужбина, е широк. Самите медикаменти не са скъпи. В повечето случаи те са били регистрирани, след което са дерегистрирани от пазара у нас, най-вероятно заради лошите пазарни и административни условия, които държавата е предоставила. 

Гостът посочи, че за момента вносът на нергистрирани лекарства, според закона, може да се изпълнява само от болници и само за извънредни случаи.

Законът не може да уреди този проблем, ако пациент има нужда от лекарството постоянно. Освен това, не е описано кой трябва да поеме разходите за медикамента. Във всички случаи има необходимост от промяна... Таксата може да бъде намалена или премахната, за да се създадат удачни условия за продажбата на тези лекарства у нас. След като тези медикаменти се продават в Румъния и Гърция, то няма причина да ги няма и тук“.

Т.нар. „аптечен туризъм“ всъщност може да превърне болен в престъпник по неволя, коментира Любомир ИванчевОПРЗБ. Той посочи, че в повечето случаи един пациент взима поръчките на още няколко и купува лекарства от чужбина за всички. Това обаче е практически нелегално, добави той.

Човек има право да внесе това, което му е изписано по рецепта за лична употреба. Когато той закупи лекарства за повече хора - това вече е митническо нарушение, а той се превръща в престъпник“.

Вижте още във видеото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:02 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още