IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Уедряването на земята не е подходящо за България

Трябва да се подпомогнат младите хора, които искат да се установят и работят в земеделски райони, посочи доц. Огнян Боюклиев

23:32 | 11.09.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Вместо да лобира за едрия ползвател на земя, предлагайки комасация на земеделските земи, държавата трябваше да подкрепи дребния и средния производител, да защити специфичните български продукти. Уедряването на земята не е подходящо за България.

Това е мнението на доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН, изказано в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

В коментара си по повод предложения за обществено обсъждане проектозакон за поземлените отношения и опазването на земеделските земи, по текстовете за комасацията, той посочи, че това е поредна лобистка поправка, с цел подпомагане концентрацията на земеделска земя като собственост.

“Размерите на ползване у нас са уникални за Европа, от типа на латифундиите, описани в литературата. Докато другите страни пазят земята си за зеленчуци, за полезни култури, у нас се отглежда на огромни площи рапица, северна култура, за влагане в биодизел (според европейските изисквания 6% от дизела трябва да е биодизел). След процеса на концентрация на ползването на земи в България – у нас се създадоха 200 свързани физически и юридически лица, които контролират 80% от земеделските земи, дойде и другият процес – на концентрация на собствеността, който се опростява административно с този закон", обясни Боюклиев.

Той съобщи, че група учени в Института за икономически изследвания на БАН работи сериозно по изследване на нуждите на България в икономически план, но никой не е поискал становището им досега.

"Според мен това, което се прави е лобистки процес, с корени в 90-те години на 20 век, когато започна промяна в земеползването с призиви за подкрепа на едрия бизнес, вместо да се подкрепи дребния и средния производител. Правителството на Станишев извърши едно от най-големите престъпления със земята, с така наречените заменки, които дадоха в ръцете на група хора част от най-хубавите земеделски земи на България. За радост амбициите да се продължи този процес с узаконяването му, нямаха шанс. Сега от друга група хора се предлага комасацията на земята, което е продължение на онези процеси. За мен обсъждането, което върви е формално", смята ученият.

Според него земята е ограничена в малка територия, но има много ценни качества и може да произвежда специфични продукти, каквито другаде не могат да се отглеждат.

Той направи сравнение на политиката у нас в земеделието с тази на държавите от Средиземноморието, където е приоритет да се защитава дребния и средния бизнес в земеделието и животновъдството. Като пример той демонстрира продукт, аналог на българското кисело мляко, закупен от района на Монпелие, произведен на основата на българско кисело мляко, с българската бактерия.

"Българската бактерия на киселото мляко е открита от Стамен Григоров, български учен, поканен в института „Пастьор“. Той установява че тази бактерия се среща и може да се развива в много ограничени райони на България – на Трън и в някои части на Стара планина. Нашето министерство вместо да защитава българските крупни земевладелци би трябвало отдавна да е защитило българския продукт – киселото мляко", категоричен е доц. Боюклиев.

По повод излязло предложение от правителствените среди той смята, че трябва да се подпомогнат младите хора, които искат да се установят и работят в земеделски райони.

„Ако ще се подаряват държавни земи – защо се предпочитат едрите, а не дребните стопани или младите хора”, риторично попита той. "За много хора в селата земята все още е източник на доход, дори да притежават по-малки площи. Например в Тоскана един среден земевладелец обработва площи от порядъка на 40 - 50 дка", посочи доц. Боюклиев.

Експертът заяви категорично отрицателното си мнение за ГМО технологиите в земеделието на чужди компании в Южна България и каза, че това не е подходяща технология за България.

"Тя е подходяща например за Украйна, където има много земя. Новите технологии са много опасни, в Холандия вече произвеждат листните зеленчуци безпочвено, само с химия. Но България няма проблем с продоволствието, с глада. В Западна Европа проблемът е с качеството на храната и затлъстяването. Този тип технологии в земеделието имат бъдеще в Африка, в райони, в които има глад, голяма глупост е да ги изнасяме от тук там", убеден е Боюклиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:20 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 3
dr.5rov
преди 5 години
Констатациите са вярни, но няма как да се води политика в полза на средния земеделец, след като власта е в ръцете на едрия земеделец. Ако средният земеделец иска нещо да промени, ще му се наложи да се организира и заедно с подобните на него от другите икономически области, да вземе власта. Разбира се ще му се наложи и да знае как да я използва след това. И на това ще трябва да се научи. Ще му трябват хора, които могат да се грижат за нещата. Ако не може, ще си остане с оплакванията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още