IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Липсва устойчиво развитие на летния туризъм

Можем да очакваме ръст в туризма в градска среда, както и в балнео, спа и улнес туризма, прогнозира Константин Занков

13:50 | 02.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Това лято определено имаме спад в туризма за момента. При някои пазари – до около 15%, при други пазари имаме и увеличение. Не стартирахме добре. Това коментира Константин Занков, Институт за анализи и оценки в туризма, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria. Можем да очакваме ръст в туризма в градска среда, както и в балнео, спа и улнес туризма, но за стандартния туризъм през лятото – определено не. Наблюдава се хаос и липса на устойчиво развитие. Туризмът е пуснат на автопилот, допълни още той.

53% от българите тази година не планират ваканция поради липса на финансови възможности, а 16% ще изберат планина, 54% – Черноморието. Голяма част от българите смятат, че България не е добро място за почивка и ще предпочетат Гърция и Турция, показва статистиката.

На въпроса наказание ли е този спад от страна на българите срещу строителството и цените Константин Занков смята, че не бива да слагаме всички под общ знаменател, но добави, че трябва да има устойчиво развитие и запазване на природата. “Качеството, цените на продукта – всичко е свързано и важно, потвърди експертът. "В Миконос например има плажове, където заплащаш по 50 евро. Да, в Гърция повечето плажове са безплатни и са на концесия към заведенията, но нека сравним гръцката брегова ивица с нашата брегова ивица", посочи още той.

Занков посочи, че Турция вече 20 години се продава като най-добрата ол инклузив дестинация за България. "Да, в последните години бе неспокойна заради атентати. Тази година хората се чувстват сигурни, а лирата претърпя срив, което е нормално да засили туристическия поток", поясни още той.

Експертът от Института за анализи и оценки в туризма посочи, че планинските фестивали стимулират местната икономика. “Отделно има и комбинирани пакети за почивка. Посещават се къщи за гости. Пътуване извън сезона е опция за хората с не толкова сериозни финансови възможности предвид по-атрактивните цени. Паркове и къмпинги предлагат добра алтернатива за почивка", изброи възможностите за отдих Константин Занков.

Повече от разговора вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още