IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Електронното управление е път и ключ към конкурентоспособност на държавата

При истинската реформа гражданинът получава услуги, без да стъпва в административна сграда, посочи председателят на фондация "Право и Интернет"

17:20 | 07.12.21 г.
Експерт: Електронното управление е път и ключ към конкурентоспособност на държавата

"На практика, докато се стигне до заветното подаване на заявление за определена услуга, гражданинът е отделил десетки, понякога стотици часове. Вместо да създава БВП, той ходи по тролеите и се реди на опашки. Това време за обществото е загубено, изядено, а би трябвало да се използва наистина да се създава продукт за тази държава", коментира той.

На въпроса защо е нужно да се създава министерство и не може ли функциите да се изпълняват от държавна агенция проф. Димитров обясни, че "проблемът е концептуален" и става дума за това каква власт има този орган.

Председателят на фондация "Право и Интернет" смята, че електронното управление е безболезнен за администрацията акт. „Той събужда вътрешни съпротивителни сили. Те са свързани с това, че ще бъде съкратен щатът в администрацията, изискват се нови познания, които са проблем за част от наетите в момента служители. Има и страх от нови технологии, както и спиране на т.нар. "малка корупция", защото няма да има комуникация на човек с човек“, отбеляза Георги Димитров.

Той потвърди, че администрацията се съпротивлява на промяната, а за да се наложи тя, трябва да се заяви ясна политическа воля за електронно правителство. Без министър няма да има подходящата политика и при останалите министри.

„Съпротивата идва от подценяването на ролята на електронното управление и реформата на администрацията. Истинската реформа на администрацията е електронното управление, категоричен е проф. Димитров. – Логиката е, че гражданинът само се идентифицира, казва каква услуга иска и държавата сама събира всички нужни данни и предоставя услугата, без човекът да стъпва в административна сграда. Това е реформа."

По думите му голямото разходване на средства за електронно управление в миналото се дължи на това, че те са харчени неконтролируемо, несъобразено и при разминаване с общата политика.

"Електронното управление е истински общ интерес на цялата държава и на всички нейни пазарни агенти. Така че може би човек от бизнеса, който вижда от друга перспектива начина, по който трябва да работи електронното правителство, би дал прекрасен тласък", надява се проф. Димитров.

Той обърна внимание, че електронното управление не е само начинът, по който гражданите комуникират с държавата, а и как държавата оперира собствените си информационни ресурси, как ги свързва помежду им, за да могат да дадат качествено обслужване на гражданите.

"Това е от ключово значение и един от приоритетите, които новото министерство трябва да постигне", смята председателят на фондация "Право и Интернет".

Какви трябва да бъдат приоритетите на новото министерство? Защо е наложително спешно да нотифицира национална система за електронна идентификация? Кога ще приключи реформата по заявяване на електронни услуги към държавата от една точка – единен портал за електронно управление? Ще се преодолее ли "разпокъсаността и фрагментарността" при предоставянето на административни услуги? Подходящ за поста министър на електронното управление ли е ИТ експертът и предприемач, oсновател на компания за информационна сигурност, Божидар Божанов от Демократична България?

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:33 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още