IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екскурзоводите в България се готвят за протест през септември

Протестите са предвидени да се провеждат паралелно в София, Варна и Бургас

16:48 | 24.08.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трите професионални организации на екскурзоводите в България се готвят за протест, предава БГНЕС.

Гилдията настоява за решение за конкретни мерки за безвъзмездна финансова помощ, предвид пълната липса на заетост и невъзможност за практикуване на професията в условията на пандемия.

В писмо до премиера екскурзоводите се обръщат с настояване за приемане на спешни мерки, тъй като от началото на сезона са практически без доходи, а проведените работни срещи с Министерство на туризма и Министерство на труда и социалната политика, както и неколкократните писмени обръщения към съответните институции са останали без резултат. 

Предложените досега мерки в туристическия бранш са неприложими за тях, предвид спецификата на упражняването на професията – сезонно, периодично, като самоосигуряващи се лица или на граждански договори.

Протестите са предвидени да се провеждат паралелно в София, Варна и Бургас от 1 септември, в случай, че и това обръщение остане без конкретни резултати за целенасочена финансова подкрепа.

В България съществуват три професионални организации, Съюз на екскурзоводите в България, Асоциация на екскурзоводите в България и ЮСЕ „В. Райкова“ – Бургас, в които са обединени професионалисти с различни езици и специалности в културния туризъм, които създават облика на България, различен от място за евтини алкохолни забавления, както често се възприема. 

В началото на месеца туроператори, екскурзоводи и туристически агенти от обединение "Бъдеще за туризма" се събраха на митинг пред сградата на Народното събрание. Исканията им са за по-голяма финансова подкрепа от страна на правителството.

 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
товя не е протест, а някаква масова просия.... :)и аз искам безвъзмезна помощ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още