IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоорганизации искат нов проект за обхода на Габрово

Изграждането на тунела под Шипка не е съобразен с природните дадености, според представители на WWF

15:19 | 03.06.13 г.
Екоорганизации искат нов проект за обхода на Габрово

Екоорганизацията WWF, заедно с коалицията "За да остане природа в България", са завели дело във Върховния административен съд (ВАС), за да спрат изпълнението на проекта за обход на Габрово, в който се включва и тунел под връх Шипка. За това съобщи днес Александър Коджабашев, адвокат представляващ интересите на коалицията, която заедно с WWF обжалва пред ВАС решението по оценка на въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта.

Според организацията проектът за обхода на Габрово не е съобразен с природната обстановка. По думите на представители на WWF тунелът под Шипка ще бъде изграден директно през парк „Българка“, в който има защитени видове растения и животни. „Освен директно унищожение на площи, този вариант на пътя ще доведе до увеличаване на шума и замърсяването, фрагментация на местообитанията и прогонване на животни“, посочват Катерина Раковска от WWF.

Според обжалващите целият проект не е коректен не само от екологична гледна точка.

"Докладът за ОВОС страда от съществени недостатъци. При обходния път на Габрово има няколко десетки неточно измерени отстояния между планираното трасе и жилищни сгради. Пропуснато е установяване на местообитания, намиращи се в района, а ние твърдим, че ще бъде унищожено поне едно местообитание", смята адвокат Коджабашев. Той е убеден, че в доклада за ОВОС има не само неточности, но и неистини.

WWF и коалиция "За да остане природа в България" предлагат да бъде променено трасето на обхода, а параметрите на тунела да бъдат изместени с между 0,5-4км в посока, която няма да вреди толкова на околната среда.

Изпълнителният директор на Агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров обясни, че са правени разисквания върху 3 различни алтернативни трасета на тунела под Шипка, за да не се уврежда екологичната среда.

"И трите алтернативни трасета са разглеждани като възможни, но нито едно от тях не бе подходящо", обясни той. И допълни, че предлаганият от природозащитниците вариант е анализиран и ще оскъпи проекта с около 450 млн. лева.

По думите му до момента дейностите се извършват в срок, но насроченото за октомври заседание на ВАС ще забави проекта и ще направят критично изпълнението му, защото след няколко месеца ще навлезем отново в зимен сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още