IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистърът: Има повишаване на замърсителите на въздуха, но са в норма

В България има 116 сметища, които са затворени, но нерекултивирани, каза Нено Димов

12:19 | 20.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В резултат на последните пожари „има повишаване (на замърсителите на въздуха), но не и превишаване на нормите им”, каза по bTV министърът на околната среда Нено Димов.

Резултатите за чистотата на въздуха в Ботевград (след пожар в склад за вторични суровини, бел. ред.) ще бъдат известни утре.

Димов отбеляза, че „мобилните станции измерват определени замърсители, а не всички. „Димността, която се вижда или миризмата, която се усеща, не са обект на измерване. Не разполагаме с такава апаратура. Това са инцидентни случаи”. „Това, което се мери (като замърсители), е това, което е най-опасно за здравето”, заяви Нено Димов.

В България има 116 сметища, които са като възпламенилото се в Свищов – затворени, но нерекултивирани. За да не се запалват, те трябва да се рекултивират, каза екоминистърът. 

По думите му само 31 общини са кандидатствали, за да се възползват от програмата за рекултивацията на тези депа за отпадъци, което е много малък брой, призна министърът. Той обаче го отдава на предизборния период и факта, че финансирането е осигурено тази година по Програмата за управление на отпадъците. До края на 2020 г. обаче този процес трябва да е приключил, а след това ще се налагат санкции“, посочи Димов.

Що се отнася до пожара до магистрала „Струма”, става въпрос за площадка, която има разрешение за третиранен на неопасни отпадъци, а не за сметище. Въпреки това те са депозирали отпадъци и извън разрешения им периметър и така се е стигнало да струпването им на общински терени и под автомагистралата. Това е било установено при проверка на 23 май. Ще бъде извършена проверка на екоинспекцията в Перник, която е трябвало да осъществява контрол върху площадката.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още