IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоминистерството въвежда нови мерки срещу сушата

Забранява се ресурсът от водоизточници за питейно-битови нужди с обем под 50% да се използва за промишлени нужди

11:11 | 28.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министерство на околната среда и водите (МОСВ) предприема нови ограничения срещу сушата.

Забранява се ресурсът от водоизточници за питейно-битови нужди с обем под 50% да се използва за промишлени нужди. Това става ясно от съобщение на ведомството, изпратено до медиите. Спира се водовземането за цели, различни от питейно-битовите, за язовирите „Дяково“, „Асеновец“ и „Ястребино“.

От МОСВ са уведомили ВиК операторите, водоползвателите и експлоатационните дружества, стопанисващи тези язовири, да ограничават ползването за други цели с оглед обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване. Те са предупредени да предприемат на мерки за алтернативно водоснабдяване от други водоизточници за обезпечаване на питейно-битовото водоснабдяване на съответните населени места. 

Язовир „Дяково“ към момента e с процент на запълване 36,98%. Язовирът се ползва освен за питейно-битово водоснабдяване и за промишлени цели, напояване и енергетика. С графика за декември 2019 г. ще бъдe ограничено водоподаването от него за други цели освен питейно-битовите.

Язовир „Асеновец“ към момента е с процент на запълване 34,47%.  В месечния график за декември МОСВ ще редуцира разрешените обеми за питейно-битово водоснабдяване на 1,8 млн. м3 съобразно данните за суха по влажност година с обезпеченост 75%. “ВиК Сливен” ООД е титуляр на още 5 разрешителни, издадени от Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“, за водовземане от над 50 тръбни и шахтови кладенци.

Язовир „Ястребино“ е с процент на запълване 31,16%. Обемът в язовира гарантира осигуряване на 100% на питейно-битовото водоснабдяване и не е необходимо редуциране на заявката на ВиК дружеството. Води от язовира се ползват за питейно-битово водоснабдяване и за напояване.

Припомняме, че миналата седмица бе въведен режим на водата в Перник. Ограничение на водоснабдяването бе обявено в Ловеч и в Плевен. Според информация на в. Сега България е усвоила едва 20% от европарите за сектор "Води". Те се отпускат по програма "Околна среда" и към момента страната ни е получила общо 500 млн. лв. от общо възможни над 2.3 млрд. лева. Това е особено притеснително не само на фона на наближаващия край на програмния период, но и предвид проблемите с водата в различните градове на страната.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още