IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Еколoзи оспорват в съда разрешението за златодобив край Крумовград

Предварителното изпълнение на инвестиционния проект, одобрен от екоминистъра, не защитава държавния интерес, се посочва в жалба на две организации

10:47 | 02.12.11 г.
<p>
	Вчера в Крумовград започна подписка срещу златодобива в региона</p>
<p>
	Снимка: БТА</p>

Вчера в Крумовград започна подписка срещу златодобива в региона

Снимка: БТА

Природозащитните организации „Балкани“ и „За Земята“ са подали съвместна жалба във Върховния административен съд срещу решението на министъра на околната среда и водите Нона Караджова да позволи предварително изпълнение на проекта за златодобив от участъка Ада тепе край Крумовград на „Болкан минерал енд майнинг“, дъщерната компания на канадския инвеститор „Дънди прешъс металс“.   

„Определяме решението на министъра като неприемливо и насочено против интересите на държавата, обществото и природата. Защото нищо не налага златодобивът да започне преди приключването на всички процедури по одобрението на оценката за въздействието на околната среда“, поясни за Investor.bg представителят на управителния съвет на „За земята“ Тодор Тодоров.

Миналата седмица министър Караджова обяви, че е парафирала одобрения от екологичния съвет проект за оценката за въздействие на околната среда, представен от компанията, като уточни, че клаузата за предварителното изпълнение на проекта е включена по настояване на министерството на икономиката.

Още в понеделник двете екологични организации са депозирали своята жалба с искане ВАС да отмени решението на екоминистерството.

Оновният мотив на еколозите е, че актът противоречи на текст от административнопроцесуалния кодекс, според който предварително изпълнение на даден административен акт може да се въведе, „когато това се налага, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени  интереси, при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда, или по искане на някоя от страните – в защита на особено важен неин интерес.“

„Нито едно от посочените основания не са убедително аргументирани от министъра, за да се разреши предварителното изпълнение на златодобива“, посочиха от организацията „За земята“.

В декларация до медиите еколозите определят като недостатъчно аргументирани мотивите на ековедомството. В тезата на екоминистъра не са посочени каквито и да е аргументи, че от забавянето на изпълнението животът и здравето на българските гражданин ще бъдат застрашени, смятат еколозите.

Министърът твърди, че държавата има интерес от по-скорошно постъпване в бюджета на концесионни плащания , но не посочва техния размер, за да обоснове наличие на особено важен държавен интерес.

Същевременно последният доклад на Сметаната палата за 2010 г. за концесионните договори показва , че контролът върху изпълнението им е минимален и че почти всички приходи от концесии отиват за контрола на тяхното изпъленние, т.е. печалба за държавата почти няма, се посочва в декларацията на еколозите.

Те не приемат и друга теза на ведомството, според която откриването на 230 работни места ще подпомогне общината за намаляването на безработицата, припомняйки, че компанията ще работи в зоната най-много девет години, ктоето не означава трайно намаляване на безработицата.

Според еколозите министърът защитава неясно обоснован „особено важен интерес за инвеститора“, който трябвало да започне по-скоро експлоатацията на находището с цел да избегне на вероятността от сериозни загуби в случай на по-късен старт.

„Подобно твърдение е крайно неубедително предвид постоянно нарастващото търсене на злато и поскъпването му на световния пазар“, коментират еколозите.

В заключение те припомнят, че предварителното изпълнение представлява нарушение на Орхуската конвенция за достъп до правосъдие по въпроси за околната среда, ктоето е нарушение и на Конституцията на страната.

От „За земята“ очакват ВАС да започне разглеждане на тяхната жалба, за да не се пристъпи към изпълнение на инвестиционния проект.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още