IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Екоинспекцията във Враца ще наложи акт на фирмата с боклука от Италия

50 тона употребявани тонер касети от принтери са складирани на нелицензирана площадка в града

12:55 | 06.01.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Екоинспекцията във Враца ще наложи акт на фирмата, складирала боклука от Италия на нелицензирана площадка. От местната екоинспекция съобщават за БНТ, че днес започват кореспонденция с фирма "Рецикла", регистрирана в София, която е внесла у нас отпадъка.

Собственикът на фирмата ще бъде призован да се яви във Враца, за да му бъде връчен акт за складиране на отпадъци на нелицензирана площадка. Той ще получи и предписание да премахне 50-те тона консумативи за принтери от сегашното им местонахождение в двора на врачанска фирма.

От общината заявиха, че отпадъкът няма да се изгаря, а намерението на фирмата е да преработи механично чрез разтрошаване касетите, с цел да се отдели металът от пластмасата и получените суровини да се предлагат за вторична преработка. 

Припомняме, че 50 тона употребявани тонер касети от принтери са депонирани на складова площ в една от промишлените зони на Враца. Част от отпадъците са пакетирани в чували, а друга част са натрупани на купчини директно на земята.

След получен сигнал компетентните органи са проверили на място и е установено, че касетите са докарани от Италия от фирма с регистрация в София. До момента е ясно само, че ще има санкции за собственика на складовата площ, на която са стоварени балите и контейнерите, тъй като няма лиценз за подобна дейност.

Инспекцията, извършена от ДАНС и РИОСВ, показва, че въпросният боклук не е опасен за здравето и живота на хората.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че от левицата подготвят законопроект, с който да се забрани внос на битови боклуци, болнични отпадъци, от трети страни в България.

„От 2017 година досега 17 пъти сме поставяли в парламента темата за водата на Перник, а за вноса на боклуци – 47 пъти. И никой не ни чу. Във всички въпроси, които сме поставяли, сме предлагали какво да се прави“, посочи вчера Нинова.


 

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още