IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК продължава проверката на БЕХ, Булгаргаз и Булгартрансгаз

От Брюксел засега не съобщават какви ще бъдат следващите стъпки по процедурата

15:04 | 27.11.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) продължава проверката срещу Българския енергиен холдинг (БЕХ) и негови дъщерни дружества за предполагаема злоупотреба с господстващо положение на пазара на природен газ в България, която започна преди две години. Това съобщи в отговор на въпрос говорител на Комисията по време на редовния обеден брифинг, предава БТА.

Изпратихме нашите възражения, засега не мога да съобщя какви ще бъдат следващите стъпки, добави говорителят.

През март 2015 г. ЕК изпрати изложение на възраженията до БЕХ, с което съобщи за предварителното си становище, че холдингът може да е нарушил правилата на ЕС с възпрепятстване на конкуренти да получат достъп до инфраструктура за пренос на газ в нашата страна. Документите бяха изпратени и до дъщерните на БЕХ дружества Булгаргаз и Булгартрансгаз.

ЕК е на мнение, че гражданите и бизнесът в ЕС следва да могат да се ползват от по-конкурентни цени на енергията и сигурност на доставките. За да се съревновават на българския пазар за доставка на газ, предприятията се нуждаят от достъп до газовата инфраструктура на БЕХ и ЕК трябва да се увери, че се предоставя равноправен достъп, коментира в началото на процедурата еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестегер.

Комисията се опасява, че БЕХ и неговите дъщерни дружества вероятно възпрепятстват конкурентите да получат достъп до инфраструктурата, която им е необходима, за да работят успешно на пазара. Комисията има опасения, че БЕХ и неговите дъщерни дружества са отказвали на конкурентите си достъп до газопреносната мрежа и до националното газохранилище.

Ако опасенията са обосновани, това поведение е ограничило и продължава да ограничава конкуренцията на пазара за доставка на газ в България в разрез с правилата на ЕС. Ако ЕК стигне до заключението, че има доказателства за нарушение, тя може да издаде решение за забрана на съответното поведение и да наложи глоба до 10 процента от годишния оборот на дружеството. 

Миналата седмица на закрито заседание Народното събрание обсъди случая. По информация от народния представител Таско Ерменков единодушно депутатите са решили България да не признава вина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 7 rate down comment 0
Ironhorse
преди 6 години
Заради Таско Ерменков и Желю Бойчев, внесли предложението в НС България да не признава вина, и най-вече 100% гласувалите дупетати ЗА, такава санкция ще отнесем, че ГЕРБ ще падне от власт и ще има масови брожения по улиците на хората.Санкцията ще е в размер от 330 млн. евро, без да броим исковете на частните компании, на които БЕХ е отказал достъп. според мен исковете ще достигнат над 1 млрд. евро, които ще бъдат и платени.Като отчетем надвисналите санкции за Калиакра, депата и мръсният въздух, поради пълното безхаберие на политиците, може спокойно да прибавим поне 4 млрд. евро.Считам, че е задействан план България да бъде извадена от ЕС, като умишлено се погазват правилата, като ЕК да бъде принудена да нанесе колосални санкции.Така ще се изрепчи Бойко и *** и ще кажат, е на ви ЕС, дайте да ходим в ЕАС.Само че, има едни магнитни влияния от САЩ и Канада, дето са нарушили спокойствието на Бойко и компания, барабар с Цацата, за окрадените пари, паркирани в райски дестинации.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още