IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК призова България да се съобрази с директивата за отпадъците

Брюксел иска от София и повече прозрачност при сключването на договори в обществената сфера

16:02 | 16.06.11 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК призова България да се съобрази с директивата за отпадъците

Европейската комисия призова пет страни от ЕС да се съобразят с директивата за отпадъците. Призивът е отправен към България, Кипър, Естония, Гърция и Полша. Те е трябвало да информират Брюксел за прилагането на европейското право в националните законодателства до 12 декември 2010 г.

Държавите трябва да изпратят отговор до два месеца. Ако не го направят, Еврокомисията може да отнесе въпроса към Европейския съд и да последват финансови санкции.

Директивата определя някои принципи за управление на отпадъците като "замърсителят плаща", както и приоритетите за ограничаване на създаването на отпадъци, повторна употреба на ненужните материали, рециклиране, възстановяване и изхвърляне.

Комисията отбелязва, че законодателството в посочените държави все още не е изцяло съобразено с европейските норми, а обемът на отпадъците в ЕС продължава да расте, като годишно се събират 3 млрд. тона.

С друго съобщение Брюксел призовава България и още девет страни от ЕС да приложат правилата за повече "зелени" превозни средства. Австрия, България, Естония, Гърция, Ирландия, Люксембург, Словения, Словакия, Швеция и Великобритания трябва да приложат директивата за въвеждането на чисти и пестящи енергия автомобили. Крайният срок за приложението на директивата е бил 4 декември 2010 г.

Също днес ЕК призова България към прозрачност при сключването на договори в обществената сфера. Поводът е конкурс за избор на въоръжена охрана за съоръжения, собственост на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и на Националната електрическа компания от 5 август 2008 г., с очаквана стойност 1 млн. евро за срок от 36 месеца.

Според комисията, в организирания конкурс са били поставени нечестни условия, дали предимство на български дружества. Българските власти имат два месеца да отговорят на Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още