IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага 511 млн. евро като заеми за България*

След като Съветът одобри предложението, финансовата подкрепа ще бъде предоставена по инструмента SURE

14:30 | 24.08.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейската комисия представи на Съвета предложения за решения да бъде предоставена финансова подкрепа в размер на 81,4 милиарда евро на 15 държави членки в рамките на инструмента SURE.

Инструментът SURE е съществен елемент от цялостната стратегия на ЕС за защита на гражданите и смекчаване на тежките социално-икономически последствия от пандемията от коронавирус. 

SURE може да осигури финансова подкрепа в общ размер до 100 млрд. евро за всички държави членки. Комисията предлага на Съвета да одобри предоставянето на финансова подкрепа за България от 511 млн. евро.

След като Съветът одобри тези предложения, финансовата подкрепа ще бъде предоставена под формата на заеми, отпуснати при благоприятни условия от страна на ЕС за държавите членки. Тези заеми ще помагат на държавите членки да се справят с внезапните увеличения на публичните разходи за поддържане на заетостта. По-конкретно те ще помогнат на държавите членки да покрият разходите, които са пряко свързани с финансирането на националните режими на работа при непълно работно време и други подобни мерки, които са въвели в отговор на пандемията от коронавирус, по-специално по отношение на самостоятелно заетите лица.

Отпускането на заеми на държавите членки в рамките на инструмента SURE ще бъде подкрепено от система от доброволни гаранции от държавите членки. Комисията очаква процесът на финализиране от страна на държавите членки на споразуменията им за гаранция с Комисията да приключи много скоро, посочва се в съобщението на ЕК.

България е поискала финансова подкрепа по отношение на две от мерките, предприети срещу COVID-19 кризата. Това са т.нар. схема 60/40 приета с Постановление №55 от 30 март 2020 г., и допълващата мярка приета с Постановление №151 от 3 юли 2020 година. Това уточняват от Министерството на финансите (МФ) по повод информацията на Брюксел.

Финансовата помощ по инструмента ще се предоставя на страните членки под формата на заем, като ЕК ще набира средства от финансовите пазари и ще ги предостави впоследствие на държавите-членки срещу предоставяне на гаранции за риска, поет от ЕС. Лихвата по заема на всяка държава ще зависи от цената на финансирането за ЕС, която се очаква да бъде ниска, имайки предвид отличния кредитен рейтинг на ЕС. Размерът на изискуемата гаранция от дадена държава членка ще бъде пропорционален на относителния дял на брутния ѝ национален доход (БНД) в този на ЕС, съответно максималният размер на ангажимент от България е приблизително 107,5 млн. евро.

Законопроектът за ратифициране на Доброволното споразумение за гаранция съгласно чл. 11 от Регламент (ЕС) 2020/672 на Съвета, между Европейската комисия и Република България, е внесен в Народното събрание, като се очаква дискусиите по него да бъдат започнати при възстановяването на работата на Народното събрание на 2 септември.

Допълнителна информация за условията на заема ще бъде включена в бъдещото Решение за изпълнение на Съвета, прието въз основа на предложението на Комисията.

* Допълнена с информацията на МФ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още