ЕК поиска България да премахне предимството за местни храни в магазините

Мярката нарушава свободното придвижване на стоки и отслабва европейската икономика, смятат в Брюксел

ЕК поиска България да премахне предимството за местни храни в магазините

Снимка: Investor.bg

Още по темата
Коментари
   1| 2    
2
 
3
 
18
Hahoto2 до: cherney
преди 3 седмици
Пълни глупости! Сега ЧЕТИ внимателно.Най-големият субсидиран производител на домати в ЕС е Испания. Субсидиите за доматите са такива, че производителите печелят само от субсидии - т.е. през кабела им е на каква цена ще ги продават. Остави това, но имат толкова много домат, че се чудят, къде да си заврат. Качват тия домати на корабче и бааам на пазара в Судан, Африка. Местният производител, който с клечка копае земята и едва я препикава, за да е напоена, естествено не може и да пр.ъдне на субсидираните цени на испанеца и разбира се фалира. Той преодстъпва под аренда на Китай земята си - за да може Китай да гледа памук, за тениски. А децата на нег.ъра, умрели от глад, заради субсидиите на испанските домати, се качват на надуваемата ладия и с малко късмет доплават на Лампедуза. Ние в България не сме ***, но ако не се погрижим за нашите, ще станем такива. Тук няма мързел, няма ***, няма гордо окичили глобалистки балъци. И преди да пишеш на изуст, вземи проучи нещата от уважения към БЪЛГАРСКОТО, преди заради такива като теб и ЗЕлев да е станало всичко нашенско посто негъ.рско!
2
 
5
 
17
преди 3 седмици
България тогава пък да поиска премахването на ЕК защото е постоянно антибългарско образувание.
9
 
2
 
16
fon
преди 3 седмици
Това е много правилно, но и законът Макрон за камионите ни нарушава основните принципи на ЕС.
8
 
5
 
15
преди 3 седмици
Няма профилна снимка
Много се радвам на тази новина, по-хубаво може да ми стане само ако глобят авторите на този закон. Няма нищо по-лошо за мен от това да прикриваш със закони мързела си, липсата на креативност и чистата глупост.
9
 
5
 
14
zelka007 до: cherney
преди 4 седмици
абсолютно съгласен ... !!!

по коментарите под такива материали оставам с впечатление , че доста хора не са наясно с организацията на системата на търговия в БГ ... също така не са наясно колко в действителност български стоки с български произход има в търговските вериги ... :))) ... щото има и такива дето само са етикирани тука ... това си беше популистка мярка , която си води директно в задънена улица ...

кво правим с българските производители дето продават освен в нашите магазини и по европата ... ?! ... ако там се приложи реципрочна мярка ... ?!

освен това масовата клиентела във веригите не си пада по качествените стоки , тя си обича ниските цени и промоциите ... иска да купува читави български розови домати , дето меришат на градина на цената на пълните с пестициди турски ... иска да купува ароматни и сладки ябълки на цената на полските или италианските , дето са пълни с пестициди ... е нема как да стане ... :))) ... хубавата българска стока струва пари , не е безплатна ... :))) ... както м/у другото е навсякъде по света ...
8
 
7
 
13
cherney до: onezero
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Потребителят няма нужда от български стоки, а от стоки, които са качествени. Качествен български производител винаги ще намери място във веригите, защото продукцията му се търси. Такъв производител е "Попов" от Пловдив, произвеждащ месни продукти. Търсен от веригите, но отказва да продава там. Който има качество, може да продава навсякъде по света. Удачен пример е пробиотика "Провиотик" с екстракт от кокиче, който можеш да купиш и в Манхатън. Така, че айде нема нужда да подкрепяме с антипазарни мерки ма-ло-ум-ни-ци, гордо окичили се с "български производител"
2
 
14
 
12
Hahoto2 до: Zlato
преди 4 седмици
Изобщо не са прави! Първо субсидиите за техните земеделци и животноводи са далеч по-големи от нашите. Второ, нашите трудно могад да се конкурират заради количества с тях. Трето ако няма въздух за нашите производители - скоро ще ядем само пластмасови домати и ГМО краставици- прави! Четвърто ЕК да го д.уха!
6
 
8
 
11
mrynmryn до: фиг.1
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
Големите вериги го правеха, бяха лепнали по един малък щанд с български стоки, нищо, че и в останалите витрини стоките бяха български, но имаше и чужди сред тях, та вероятно заради това.
4
 
7
 
10
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
То все едно някой магазин го спазваше...
7
 
7
 
9
преди 4 седмици
Няма профилна снимка
В случая ЕК са прави. Като искаме да стимулираме българското, имаме си армия. Шкембе воеводата да хваща торбичките от Била и да обикаля по селцата да пазарува домати, чушки и сирене от бабите. Ще прави лютеничка и ще храни войниците. Това в 21 век да задължаваш магазин да продава български стоки си е практика от преди 50 години. Вярно българското трябва да се крепи, ама със закон да задължаваш някой да продава нещо си е диктатура. Има си държавни резерви, кооперативни пазари и други методи за стимулиране на местното производство. Може и онлайн платформа да им направят, например "BG Grandma's Takeaway" или "Grandpa's Foodpanda" :))
   1| 2